.

 

 

 

 

 


.

U sarajevskom naselju Hrasno Brdo održan je skup u organizaciji SDA Novo Sarajevo,

na kojem su predstavljeni kandidati Stranke demokratske akcije Sarajevo za sve nivoe vlasti. 

Kako je saopćeno, skupu se pridružio i predsjednik SDA i kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, koji se kratko obratio kandidatima, članovima i simpatizerima SDA, te okupljenim građanima.

Izetbegović je pružio podršku svim kandidatima SDA, naglasivši da se u posljednjim mjesecima na svim skupovima SDA osjeti posebna pozitivna energija koja, kako je kazao, podsjeća na onu iz perioda osnivanja SDA.

- Nešto je u narodu proradilo, vraća sve svojoj stranci. Neki govore kako je SDA ostarila. Republikanska stranka u SAD-u je osnovana sredinom 19. vijeka, a Demokratska stranka početkom 19. vijeka. Njemački CDU sredinom 20, a SPD krajem 19. vijeka. Mi smo tek počeli. To vam je kao jedna kuća, stara tridesetak godina, a skoro nova. Ponešto što je truhlo valja odvaditi, a pružiti šansu mladim ljudima i mi to sada upravo radimo – poručio je Izetbegović.

On je naglasio da se u posljednje vrijeme radi na intezivnom podmlađivanju stranke sa novim, mladim, obrazovanim i stručnim članovima.

- Pobijedit će SDA, ako Bog da, iz više razloga. Jedan od njih su reference koje mi imamo, a drugi nemaju. Valjalo je otvoriti demokratske procese, suprostaviti se jednopartijskom sistemu, pa organizovati odbranu, zatim obnovu države, brinuti se o borcima, invalidima. Ova posljednja dva mandata smo u vrlo teškim okolnostima uspjeli ostvariti rezultat koji niko ne može osporiti. Brojke to pokazuju – kazao je Izetbegović.  

Drugi razlog, dodao je, jesu kadrovi SDA, koje, kako je kazao, nema niti jedna druga politička stranka u BiH, a zatim i činjenica da SDA poštuje sve što čini BiH.

- Nismo mi samo bošnjačka stranka. Mi istinski poštujemo BiH, onakvu kakva jeste. Mi poštujemo sve narode, sve građane, sve religije. Mi smo uvijek spremni dati i nešto više od sebe, ako je to u interesu ove zemlje. Nudili su nam da uzmemo vlast u trećini BiH. Nismo pristali na to nego smo prihvatili da čuvamo BiH i njenu ideju. Ne damo ni pedlja naše države – poručio je Izetbegović.

Osvrnuo se na činjenicu da u BiH, a naročito među bošnjačkim stanovništvom, postoji veliki broj političkih stranaka.

- SAD imaju dvije stranke, a mi pred svake izbore proizvedemo novih, ne dvije nego pet. To su naše slabosti. Situacija je jako komplikovana, jako je teško ostvariti rezultat i onda se uvijek otvara mogućnost da kažu da ne znamo, da neki drugi znaju bolje, pa onda narod vidi da ne znaju bolje. Sad su imali priliku da upoznaju ove u Kantonu Sarajevo. Bez toga mi ne bi imali priliku da se vratimo onako kako ćemo se, ako Bog da, vratiti. Morate im dati da pokažu koliko ne znaju i evo pokazuju to već četiri godine – kazao je Izetbegović.

Bošnjacima i SDA-u, dodao je, ponekad nedostaje samopouzdanja, te je neophodno ponekad biti samouvjereniji i drskiji.

- Želim da vas ohrabrim, da nastupate samouvjereno, kao pobjednici, jer mi to i jesmo. Bili smo pobjednici u skoro svakom dosadašnjem ciklusu i bit ćemo, ako Bog da, još zadugo – zaključio je Izetbegović.

(Vijesti.ba)