.

 

 

 

 

 


.

Ovo je ludo, izraelska ambasada izaziva političku oluju na Balkanu, piše Haaretz.

  Bosanski zvaničnici su kritizirali izraelsku ambasadu da se neprimjereno miješa u unutrašnju politiku balkanske države kroz podršku kontroverznom planu izborne reforme, piše izraelski list Haaretz.  U tekstu se navodi da "kritičari kažu da bi predložena promjena izbornog sistema dodatno smanjila politički utjecaj Jevreja, Roma i drugih manjina u zemlji. 

“Teško je zamisliti kako bi zvanična politika Države Izrael mogla biti da pozdravi diskriminaciju Jevreja zbog nemogućnosti obnašanja dužnosti u Bosni i Hercegovini”, rekla je za Haaretz ministrica vanjskih poslova Bisera Turković i dodala da bi predloženo rješenje učvrstilo postojeći diskriminatorni sistem prema manjinama u BiH.

Njena izjava uslijedila je nakon što je dopis izraelske ambasade u albanskoj prijestolnici Tirani, koja je također nadležna za Bosnu, u ponedjeljak naveliko objavljen u medijima. Memorandum je izdat kao odgovor na plan za izmjene izbornog zakona koji je promovirao Ured visokog predstavnika.

Plan podržavaju hrvatski i srpski nacionalisti, piše Haaretz. 

Ovaj izraelski medij navodi da bi promjena koju je predložio OHR dodatno konsolidirala moć etnonacionalističkih stranaka. 

Izraelska ambasada odlučila je da se pozabavi osjetljivom temom tako što je u svom dopisu, koji je sada procurio, napisala da podržava prijedloge hrvatske strane.

- Ministrica vanjskih poslova Turković, bošnjačka političarka jevrejskog porijekla, izjavila je za Haaretz da je iznenađena odgovorom Izraela. “Potreban je iskren pristup i istinska podrška vlade Izraela kako bi se zaštitila prava jevrejskog naroda u Bosni i Hercegovini, a ne da se hvale one koji održavaju nejednakost uskraćujući ljudima drugog porijekla, kao što su Jevreji, njihova prava u Bosni”, rekla je ona piše Haaretz.  

Ministrica vanjskih poslova je također ponovila ove stavove u pismu izraelskom ministarstvu vanjskih poslova u kojem je tražila pojašnjenje i ustvrdila da je većina bosanskih stranaka protiv predložene reforme. Iako je izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova odbilo komentirati pismo, dalo je izjavu za Haaretz. 

“Izraelska ambasada u Tirani, koja je također nadležna za Bosnu i Hercegovinu, izdala je dokument [u ponedjeljak] u kojem izražava podršku [za] očuvanje prava jevrejske zajednice u zemlji. Dokument je poslat nakon lokalne inicijative za izmjenu izbornog zakona i straha da bi implikacije rasprave oko ove promjene mogle naštetiti tim pravima”, navodi se u saopštenju.

U dopisu izraelske ambasade u Albaniji izražena je podrška nacionalističkim političarima Miloradu Dodiku iz srpske zajednice i Draganu Čoviću, šefu stranke Hrvatska demokratska zajednica, za „nedavne ohrabrujuće akcije koje poduzimaju institucije Bosne i Hercegovine u cilju zaštite jevrejskog zajednice i njenog položaja u zemlji.” 

To je uključivalo prihvatanje definicije antisemitizma Međunarodne alijanse za sjećanje na holokaust i preimenovanje ulica koje su odavale počast nacističkim kolaboracionistima. Dodik, verbalni pristalica Izraela, optužen je za negiranje genocida u Srebrenici 1995. godine u kojem su, prema nekoliko međunarodnih tribunala, snage bosanskih Srba ubile oko 8.000 muškaraca i dječaka bosanskih muslimana. On je takođe pojačao pozive na separatizam i zaprijetio da će se povući iz vojske zemlje kako bi stvorio nezavisne srpske snage.

Reuf Bajrović navodi kako je nesumnjiva namjera izraelskog ministarstva vanjskih poslova da podrži Dodika i Čovića i da je to narušilo imidž Izraela među bošnjačkom populacijom.

Nazvavši sadašnju krizu „politički najžešćim trenutkom u dugo vremena“, Bajrović pita  zašto bi Izrael stao na stranu ljudi koji žele da Bosna nestane, ekstremno desničarskih poricatelja genocida? (Vijesti.ba)