.

 

 

 

 

 


.

Jedna od tri odrasle osobe pati od povišenog krvnog tlaka koji će sasvim

sigurno povećati šanse da ćete doživjeti srčani udar, moždani udar ili bolest bubrega. Iako biste uvijek trebali konzultirati liječnika o tome kako sniziti krvni tlak, postoje i jednostavni načini koji su znanstveno potvrđeni ali i djeluju.  Evo kako možete utjecati na sniženje krvnog tlaka promjenom životnih navika.

1. Upoznajte najbliži park

Možda vam to ne zvuči kao velika stvar, ali sama šetnja po parku u trajanju od 30 minuta može sniziti rizik od visokog krvnog tlaka i depresije, a tako tvrde razne studije. Zašto je tako? Boravak u prirodi nas motivira da se krećemo, što će sigurno poboljšati kardiovaskularno zdravlje, a uz to zelena pozadina i sunce koje se probija kroz drveće će smanjiti posljedice stresa.

2. Preskočite popodnevni odmor

Osobe koje će 30 do 60 minuta odmarati poslijepodne imaju čak 19 posto veće šanse da će se kod njih razviti visoki krvni tlak, navode stručnjaci. Tijekom sna u noći tijelo otpušta adrenalin koji će povisiti krvni tlak. Popodnevni odmor će potaknuti drugi ciklus otpuštanja hormona što ne želite. Poanta je da se naspavate dobro tijekom noći kako ne biste trebali spavati tijekom dana.

3. Samo dodajte sir

Prema jednoj talijanskoj studiji 30 osoba koje su patile od umjerene hipertenzije i koji su jeli 30 grama parmezana u danu, su nakon dva mjeseca doživjeli snižavanje vrijednosti krvnog tlaka za 5 i 6 jedinica, što govori da i sir može biti pomoć kod ovog stanja. Procesom fermentacije se stvaraju lanci aminokiselina koje mogu opustiti krvne žile, kažu istraživanja. Parmezan možete naći u bilo kojoj prodavaonici pa je vrlo lako uključiti ga u prehranu.

4. Unosite više magnezija

Tvrdi se da ovaj mineral pomaže pri održavanju fleksibilnosti arterija ali rezultati su kontroverzni. No, analiza iz 2016. godine koja je proučavala 34 studije i koja je otkrila da odrasle osobe koje uzimaju oko 368 mg magnezija (u suplementu) kroz tri mjeseca su primijetili da je došlo do snižavanja krvnog tlaka. Razgovarajte sa svojim liječnikom prije nego započnete s korištenjem a do tada ga možete unositi kroz namirnice, kao što su bademi ili sjemenke.

5. Smanjite unos krompira

Ako zamijenite jednu porciju krumpira u danu s namirnicom bez škroba možete smanjiti rizik od hipertenzije i za 7 posto, prema pisanju studija. Krumpir je bogat kalijem, koji je poznat po tome što može sniziti krvni tlak, ali isto tako može utjecati na porast razine šećera u krvi što može voditi do dodatnih problema. Umjesto krumpira možete koristiti brokulu.

6. Provjera na primarni aldosteronizam

Možda vam nije poznato čemu pišemo, ali biste trebali imati i to stanje na pameti ako želite brzi sniziti krvni tlak. Kod osoba koje imaju ovo stanje doći će do povećane proizvodnje aldosterona, ključnog hormona koji balansira razine soli u tijelu, a ako dođe do porasta razine može se javiti i povišen krvni tlak, a primarni aldosteronizam povećava rizik od bolesti srca više od hipertenzije. Kako često prođe neprimjerena, nove smjernice Udruge za endokrinologiju savjetuju pacijente da se provjere ako imaju rezultate mjerenja krvnog tlaka iznad 150/100 tri dana za redom, imaju apneju u snu i povijest bolesti u obitelji rane hipertenzije.

7. Slušajte klasičnu muziku

Za jednu je nizozemsku studiju traženo od sudionika, njih 120, da slušaju klasičnu glazbu, poput Straussa i Mozarta, grupu Abba ili da u tišini sjede 25 minuta. Oni koji su slušali klasičnu glazbu su primijetili da je došlo do snižavanja razine krvnog tlaka, ABBA nije dala nikakve rezultate. Stručnjaci smatraju kako se može raditi o ritmu klasične glazbe te manjku teksta, a to sve može umiriti mozak. Dakle zaplešite jedan valcer za niži krvni tlak.  (Ordinacija.vecernji.hr)