.

 

 

 

 

 


.

Djeci koja idu u školu potrebno je puno energije i hranjivih tvari.

Adekvatan doručak, zdrava užina kao međuobrok i dovoljno tekućine dat će školarcu snagu da izdrži sve obaveze koje ga čekaju i omogućiti mu da pažljivo prati nastavu.

Prof. dr. Midhat Jašić, profesor nutricionizma na Tehnološkom fakultetu u Tuzli, kaže "kako se prehrana djece dijeli u dvije grupe, onu od predškolskog do četvrtog razreda osnovne škole, i drugu od petog razreda do uzrasta od 17 godina".

"Djeca u svakom slučaju trebaju imati tri do pet obroka dnevno. Doručak treba biti obavezan kod kuće i to kvalitetan, a najbolji je integralni hljeb sa namazima poput meda koji vraća energiju, maslaca, marmelade. Može i jedno ili dva kuhana jaja ili kajgana i čaj ili šolja mlijeka. Dakle, klasični evropski kontinentalni doručak koji je najbolja preporuka. Ako dijete nema organizirani obrok u školi, preporuka je da od kuće ponese užinu, ali ne slatkiše i grickalice, nego jogurt ili kefir i jabuku ili neku drugu vrstu voća koje voli pojesti", ističe Jašić.

Za ručak, dodaje profesor, najbolje je servirati bijelo pileće ili pureće meso dva puta sedmično jer će time dijete na kvalitetan način unijeti neophodne proteine.

"Riba je također važna, pa bi se i ona trebala naći na jelovniku školarca dva puta sedmično. Ne treba im stvarati navike da jedu crveno meso. Grahorice su posebno važne, poput graha, buranije i graška, pa neka se nađu na dječijem jelovniku. Drugi međuobrok može biti voćni, jesen je, ima puno zrelih plodova, pa im to priuštite. Preporuka je da bi dijete dnevno voće trebalo jesti od tri do šest puta. Večera može biti ono što je ostalo od ručka, ali i mladi sir koji je odlična namirnica", dodaje Jašić.

Preporučio je roditeljima da djecu "ne trpaju" ugljikohidratima iz pekare, te da im izbjegavaju davati gazirane sokove i slatkiše.

"Jako sam tužan kada ujutro ispred zgrade u kojom živim vidim djecu koja u školu ili vrtić nose gazirani napitak, čokoladu, pecivo iz pekare. Znam da su roditelji zauzeti obavezama, ali probuditi se pola sata ranije nije neki problem, a benefiti kojima dijete dobija od doručka kojeg je pojelo kod kuće i zdrave užine koju je ponijelo u školu su nemjerljivi", naglasio je Jašić.

Šta bi školarac trebao konzumirati:

Šta piti: obična voda, biljni čaj s medom i limunom, svježe cijeđeni sok od narandže razrijeđen s vodom, bez šećera, kompot od kajsije, jabuke ili drugog voća.

Voće: jabuke, kruške, grožđe, trešnje, šljive, nektarine, mandarine, narandže, breskve, kajsija.

Povrće: paradajz, mrkva, krastavac, paprika, rotkvice, celer.

Hljeb i krekeri: integralni hljeb, polubijeli hljeb, integralni kreker, vafli od riže.

Mliječni proizvodi: namaz od svježeg sira, svježi sir, jogurt, mlijeko.

Orašasti plodovi: bademi, lješnici, indijski oraščići, orasi.

Riba i meso: tunjevina, sardine, nemasna pureća ili pileća prsa.

Primjeri zdrave užine:

Integralni sendvič i voće: dvije kriške integralnog hljeba, malo maslaca, pureća šnicla, kriške paradajza i krastavice. Komadići banane i šljive.

Muesli: prirodni jogurt, kriške jabuke, kajsije, tri kašike

Pasta s tunjevinom i kukuruzom plus jabuka: kuhanoj tjestenini dodajte kukuruz šećerac u zrnu, tunjevinu, malo kečapa i mladog sira, te parmezana. Može se jesti hladno kao salata.

Šta izbjegavati:

Gazirane napitke, sve vrste kupovnih grickalica, brzu hranu ili sendviče od bijelog hljeba, suhomesnatih proizvoda i visokokaloričnih namaza.

Prerađevine od mesa i razne salame i paštete.

Davati djeci novac umjesto užine. Istraživanja pokazuju da djeca u najvećem broju slučajeva novac za užinu potroše na brzu hranu.

(Faktor)