.

 

 

 

 

 


.

Milioni ljudi svakodnevno uzimaju suplemente za održavanje cjelokupnog zdravlja,

ali važno je spomenuti da neki od njih neće imati pozitivan učinak ako se uzimaju u pogrešno doba dana.  Dodaci su naročito potrebni onim ljudima koji nemaju odgovarajuću prehranu jer zbog ubrzanog načina života većinom jedu prerađenu hranu, koja nije bogata hranjivim tvarima, objašnjavaju stručnjaci. No isto tako napominju kako bismo prije uzimanja suplemenata trebali razgovarati s liječnikom koji će nam najbolje znati preporučiti koje suplemente trebamo uzimati i u koje doba dana.

Vitamin B:  Postoji nekoliko različitih skupina vitamina B od kojih svaka ima važnu ulogu u energiji i održavanju zdravlja stanica. Vitamine B preporučuje se uzimati ujutro jer, naprimjer, vitamin B6 može utjecati na kvalitetu sna ako se uzima navečer te uzrokovati nesanicu ili neke druge probleme sa spavanjem, upozorava liječnica Suzanne Soliman.

Vitamin D i kalcij:   Kalcij i vitamin D zajedno se mnogo bolje apsorbiraju te ih je najbolje uzimati tokom dana uz obrok. Naime, tijekom noći se melatonin, koji potiče san, povećava i uzimanje vitamina D može poremetiti spavanje, tvrdi liječnik Jagdish Khubchandani.

Riblje ulje:    Riblje ulje zdravo je za svakoga, ali ako se uzima u pogrešno vrijeme može imati negativne posljedice za zdravlje. Naime, s obzirom na to da je riblje ulje bogato mastima, njegovo uzimanje prije netom spavanja može izazvati probleme s probavom, grčeve te žgaravicu, objašnjava Soliman i dodaje kako dosadašnja istraživanja pokazuju da se suplementi ribljeg ulja najbolje apsorbiraju ujutro uz doručak ili ručak koji sadrži zdrave masti.  (Index.hr)