.

 

 

 

 

 


.

Mirzet Mujčić iz Kozarca posljednjih nekoliko godina bavi se proizvodnjom prirodnog soka, 
džema i meda. Voće koje koristi u svom pogonu ubire iz vlastitog voćnjaka, a sve je počelo proizvodnjom soka od jabuka, dok danas koristi i druge vrste vrste. Trenutno godišnje proizvede oko tri hiljade litara soka, koji pakuje pod nazivom “Južni obronci planine Kozare”.
Piše: Džejlan Memić
Cijela priča je počela 2013. godine kada je voće dosta dobro rodilo, tako da su oni ukuhavali pekmez i med od jabuka i sve vrijeme pratili taj proces. Za kilogram meda i pekmeza bilo je potrebno 10 kilograma ploda, a onda su Mirzet i njegova porodica došli na ideju da taj sok sačuvaju.
 
„Onda smo negdje u novembru 2013. godine napravili za neke svoje potrebe 200 litara soka od jabuke. Znači, nismo imali čak ni mlin, presu, sve smo to pozajmili i onda smo napravili tih 200 litara. Tad je to krenulo”, kaže nam Mujčić.
Oprema kojom se cijedi sok jeste skupa, najjeftiniji uređaj košta 800 eura, ali ukoliko hoćete bolju, bržu tehnologiju, to su i veća ulaganja jer se stvari rade od nehrđajućeg čelika. Sam proces kroz koji prolaze plodovi je vrlo jednostavan, jer je sok 100% prirodan.
 
“Prva faza je odabir plodova, klasifikacija, selektiranje plodova, odvoje se oni truli, eventualno očiste. Poslije toga se operu plodovi, onda se samelju, na presi ih iscijedimo, pasterizujemo ih na 75 do 80 stepeni Celzijusa brzom pasterizacijom i taj sok ide u flaše, koje su prethodno sterilisane na 100 stepeni Celzijusa. Sok je 100% prirodan, osim soka višnje i maline, u koji se dodaje jedna količina vode i šećera jer bi bio previše kiseo, ali sve zavisi od mušterije”, objašnjava nam Mujčić.
 
Prošla godina je bila rekordna. Proizveli su tri hiljade litara vlastitog soka, imali su dobru opremu, a i voće je dosta dobro rodilo. Jedan od problema jeste da ljudi ne znaju za njih jer uglavnom kupuju u trgovinama. Sa ovim kapacitetom to je više sezonski posao, dodatak kućnom budžetu, a kada bi kapaciteti bili veći od ove proizvodnje bi se moglo i živjeti.
 
 Zastupljeni su na brojnim sajmovima, svake godine idu na „Dane voća“ Prijedor, „Sajam poljoprivrede i poljoprivrednih proizvoda“ u Banjaluci, a u Kozarcu su bili na više manifestacija, jedna od njih je i „Dani Kozarca“.
Mirzet u svom voćnjaku, čija je površina šest dunuma, ima najviše jabuke, 50 sadnica šljive i 20 sadnica kruške. Sav sok koji proizvede iz vlastitih sirovina ide za prodaju. Sok koji cijedi uglavnom se prodaje kod kuće i za sada nema prodajna mjesta. Najveći dio posla je usluga cijeđenja drugim licima, pa tako Mirzet sezonski proizvede i oko  32 hiljade litara soka u vlastitom pogonu, kao uslugu koju čini drugima.
 
„Imamo sad već četiri čovjeka u Kozarcu koji se bave ovim poslom i tri u Prijedoru. Mislim da bi to trebalo biti kao u Austriji, Švicarskoj, Sloveniji, svim zapadnim zemljama, da u stvari svaki zaseok treba imati tako nešto slično, jer smo mi bogati voćem”,  dodaje naš sagovornik.
Proizvode pekmez od šljive i višnje, te med od jabuke, dunje i maline. Imaju u planu kupovinu duplikatora za proizvodnju džemova i  pekmeza. U planu je i kupovina nove pasirke, pomoću koje će ljudima pomoći u odvajanju košpica od šljive i višnje pa čak i sitnih košpica od šipka.
 
“Nećemo raditi novu zasadnju, a što se tiče ovih ponuda za proizvodnju sokova, imat ćemo mogućnost proizvodnje sokova maline, što do sada nije bilo slučaj. Radimo na optimizaciji opreme da možemo proizvesti što veći broj litara u nekoj jedinici vremena. Danas nam je neki maksimum 500 litara, pa kada bi otišli na 700 litara, to bi bio veliki napredak. Nadamo se da ćemo to moći u skorijoj budućnosti”, za kraj nam je rekao Mirzet.
                                                                                                                                                                   
                                                                     etrafika.net