.

 

 

 

 

 


.

"Tužno je koliko mi se novinara javilo jučer i pitalo me o Đokoviću.

Ja sam već 9 godina u kavezu, danas mi je 24. rođendan, i sve o čemu me pitate je on. Pretvarate se da vam je stalo do mene, a onda odmah pitate za Đokovića", napisao je Mehdi Ali na Twitteru. Novak Đoković i dalje se nalazi u Melbourneu, u karanteni u hotelu Park Royal, gdje čeka odluku nakon žalbe na negativan odgovor na zahtjev za azil u Australiji te odluku o deportaciji iz zemlje, prenosi Index.hr.

Đoković je na jedan od dva najveća kršćanska blagdana u trošnom prihvatilištu za imigrante, a njegovi sunarodnjaci i obožavatelji su se okupili pod prozorom njegove sobe.

Tamo je božićnu ceremoniju posvećenu Đokoviću predvodio pravoslavni svećenik pred pastvom umotanom u srpske zastave.

Pred hotelom su se okupili i aktivisti koji upozoravaju da će Đoković u hotelu provesti tek nekoliko dana, dok brojni tražitelji azila već godinama čekaju puštanje na slobodu.

Neki od njih su došli s natpisima: "Đoković može odjebat. Oslobodite izbjeglice" i "Izbjeglice su dobrodošle, Đoković nije".

Jedan od onih koji godima čekaju slobodu je i Mehdi Ali, azilant koji je s 15 godina brodom stigao u Australiju jer je kao pripadnik arapske manjine Ahwazi bio progonjen u Iraku. Bijeg iz Iraka organizirala je njegova obitelj s nadom da će u Australiji započeti novi život.

Za razliku od Đokovića, njemu nije dopušteno da napusti hotel. Veliku većinu dana provodi u sobi, a čak i kad izađe iz nje, Đokovića ne može vidjeti zbog mjera i čuvara koji se nalaze na svakom katu hotela.

"Tužno je koliko mi se novinara javilo jučer i pitalo me o Đokoviću. Ja sam već 9 godina u kavezu, danas mi je 24. rođendan, i sve o čemu me pitate je on. Pretvarate se da vam je stalo do mene, a onda odmah pitate za Đokovića", napisao je na Twitteru.

Mladić je za AFP rekao da mu je Đoković omiljeni tenisač te da ga je rastužila vijest o situaciji u kojoj se našao.

"Mediji će sad više pričati o nama, vjerojatno cijeli svijet, što je jako tužno, samo zato što je Đoković bio ovdje na nekoliko dana", rekao je.

Vlasti u Australiji su prihvatile njegov zahtjev te sad zakonski ne može biti vraćen u Irak. Bio je zatvoren u Nauru i Brisbaneu, a sada je u hotelu u Melbourneu.

"Razočaran sam. Svi me zovu i pitaju za Novaka, kakav mu je hotel. Ali nitko ne pita za nas koji smo ovdje zatvoreni mjesecima, godinama. Nikad nisam vidio toliko kamera, toliko pažnje. Nadam se da će Novak Đoković saznati za našu situaciju ovdje i nadam se da će progovoriti o tome", rekao je.

Mehdi danas ima 24 godine.

"Sve sam stariji i stvarno je tužno što je moja mladost, moje tinejdžersko vrijeme izgubljeno. Ne želim otići odavde kao sredovječni čovjek", rekao je.

Teško se nosi s prizorima iz vanjskog svijeta.

"Mladi, vidim da se zabavljaju, objavljuju na Instagramu i sve to. A ja sam tako daleko, daleko od toga. Još uvijek sam ovdje. Svaki dan", rekao je za  The Guardian.

Danas mu je rođendan, deveti koji provodi unutar australskog izbjegličkog sustava.

"Rođendani su mi najtužniji. Oni bi trebali biti najsretniji dani, ali za vrijeme boravka u pritvoru uvijek su najteži. Provodim cijeli dan razmišljajući o svim godinama koje sam izgubio."

Svaki dan je borba, ističe Mehdi.

"Moram smisliti najbolju metodu za preživljavanje. Ponekad osjećam da, ako komuniciram s drugim ljudima u istoj situaciji, njihove frustracije utječu na moje mentalno stanje", rekao je azilant iz Iraka.

Mehdiju je odobreno preseljenje u SAD u sklopu sporazuma iz 2016., prema kojem je Amerika pristala preseliti dio izbjeglica iz Australije. U zamjenu za njih Australija mora prihvati dio srednjoameričkih izbjeglica iz kampova u SAD-u. 

Mehdi gubi vjeru da će ikad doći na red. 

"Nema nikakvih novosti, nema rokova. Ne mogu se osloniti na to, ne osjećam da će se to dogoditi uskoro i nema garancije da će se to uopće dogoditi", kaže Mehdi.  (SB)