.

 

 

 

 

 


.

Na stranačkom kongresu koji je u petak počeo u Berlinu, 688 zelenih se sa 98,5 posto glasova izjasnilo za dvojac Baerbock - Habeck.Stranka njemačkih Zelenih službeno je u subotu u Berlinu odredila Annalenu Baerbock kao svoju kandidatkinju u utrci za nasljednicu Angele Merkel.

Na trodnevnom stranačkom kongresu koji je u petak počeo u Berlinu, 688 zelenih se sa 98,5 posto glasova izjasnilo za dvojac Baerbock - Robert Habeck. Habeck je supredsjednik stranke.

Ankete predviđaju da će Zeleni poslije parlamentarnih izbora u oktobru najvjerovatnije predvoditi novu vladajuću koaliciju, što bi značilo da će Nijemci prvi put u historiji imati zelenu premijerku. Ostvari li se taj scenarij, frau Baerbock dobit će šansu da zemlju preoblikuje prema svojim idejama i svjetonazorima.

- Klimatske promjene su zadaća našeg vremena, zadaća moje generacije. U skladu s tim, želim da politika zaštite okoliša postane mjerilo za sve sektore - ističe zelena pretendentica na mjesto kancelarke.

Između ostalog, traži da se do 2038. okonča korištenje ugljena u Njemačkoj, na cestama želi vidjeti što više elektromobila. Konzervativcima diže pritisak obećanjima da neće povećavati izdatke za vojsku, a socijaldemokrate plaši najavama tvrđe politike prema režimu Vladimira Putina. Sebe opisuje kao strastvenu Evropljanku.

Kad joj predbacuju da je nedovoljno iskusna za kancelarku, odgovara da je kao majka dvoje djece dovoljno očvrsnula i za tu dužnost. Kad joj nemaju predbaciti šta drugo, politički protivnici kritiziraju Annalenin stil odijevanja, po njima neprimjeren ozbiljnoj političarki. Često nosi crne kožne jakne, a poveliku je buru izazvala došavši na jedan TV intervju u bijeloj čipkastoj haljini engleske modne kuće "Boden".

Do prije tri godine malo poznata političarka Baerbock u braku je s Danielom Holefleischom, političkim konsultantom pomalo nalik Jürgenu Kloppu. Imaju dvije kćeri, rođene 2011. i 2015., i žive u Potsdamu, gdje aktivno sudjeluju u radu centra za pomoć izbjeglicama. Mada nisu vjernici, svake godine idu na božićnu misu, jer podržavaju sve običaje i institucije koje podstiču zajedništvo. Annalena je rođena u gradiću Pattensenu pokraj Hannovera iste godine kad i njemačka stranka Zelenih. Odrastala je na farmi, u ekološki idiličnom okruženju, s velikim posterom "Greenpeacea" u svojoj dječijoj sobi.

Roditelji su je često vodili na proteste protiv NATO-a i nuklearne energije tako da je rano iskusila kako izgleda kad policija vodenim topovima rastjeruje demonstrante.

U mladosti je bila zapažena takmičarka u sportskom skakanju na trampolinu, gimnastičkoj disciplini u kojoj je triput osvajala bronzu na nacionalnim šampionatima. Drži da između trampolina i politike ima dosta sličnosti.

- Nikad ne znaš hoćeš li doskočiti na noge ili na glavu.

Sa 16 godina je kroz program učeničke razmjene doskočila na Floridu, gdje je prvi put osjetila šta znači biti stranac u tuđoj zemlji. Nije najbolje govorila engleski i to joj je potkopavalo samopouzdanje, ali kad je počela igrati nogomet, brzo se integrirala i stekla nove prijatelje.

- Na nogometnom terenu nije važno možete li se izraziti jezikom ili ne, važnije je koliko dobro izvodite korner. I zato je sport za mene ostao centralno društveno pitanje, jer je nevjerovatno važan za koheziju među ljudima - smatra Annalena Baerbock.

Nakon povratka iz Amerike, u Hamburgu je studirala pravo i političke nauke, a na renomiranoj Londonskoj školi za ekonomiju i politologiju godinu je dana stjecala znanja o međunarodnom pravu. Sljedeća joj je visokoobrazovna stanica bio Freie Universität Berlin, gdje je počela spremati disertaciju o prirodnim katastrofama i humanitarnoj pomoći, ali je taj rad stavila na čekanje, jer odvukla ju je politika. Od 2013. je kao zastupnica u Bundestagu mnogo puta pokazala da dobro poznaje problematiku klimatskih promjena, da je stručno upućena u vanjsku politiku i da hrabro nastupa protiv populizma i ksenofobije.

Od 2018. supredsjednica je njemačke stranke Zelenih, zajedno sa starijim kolegom Robertom Habeckom (51), kojeg je svojim kvalitetima, komunikacijskim sposobnostima i energičnošću brzo gurnula u drugi plan. Uveliko je zaslužna što su Zeleni od protestnog pokreta stasali u pragmatičnu stranku sposobnu da preuzme vlast.

Mada nemaju iskustva u vladanju državom kao konkurentske stranke SPD i CDU, Annalena to smatra velikom prednošću i vrlinom.

- Da, nikad nisam bila ni kancelarka ni ministrica, ali ja se zalažem za obnovu. Ostali se zalažu za status quo. Uvjerena sam da ovoj zemlji treba novi početak kako bi spremno dočekala nove izazove. (SB)