.

 

 

 

 

 


.

Bivši komandant NATO-a, general Wesley Clark, čovjek koji je naredio bombardovanje Srbije 1999. godine, poručio je da je 

"uzajamno priznanje Srbije i Kosova" zvanična politika američke administracije i da će Beograd prije ili kasnije morati na to pristati. Clark je pozvao Srbiju da zaboravi na Kosovo i da se okrene budućnosti, to jest Zapadu.    Mislim da budućnost odnosa Srbije i Kosova, kao i to da li će između dvije strane doći do međunarodnog priznanja, zavisi od političkih lidera u Srbiji. Mislim i nadam se da će oni uvidjeti privlačnost značajnijeg približavanja Zapadu, što bi značilo i priznavanje Kosova kao nezavisne države. To je stvar udaljavanja od prošlosti i gledanja u budućnost - izjavio je Clark za albanski servis Glasa Amerike.

Krajnji cinizam Izjava Wesley Clarka izazvala j žustre reakcije u Srbiji. "Ovakve poruke, koje stižu od zloglasnog komandanta NATO", general vojske Srbije, Vladimir Lazarević, koji je u vreme rata 1999. bio komandant Prištinskog korpusa, vidi kao vrijeđanje svih žrtava tog, kako kaže, ratnog zločinca!

- Clark je zločinac, a ovo je strašna uvreda svih žrtava! Ovo jeste ruganje brojnim generacijama koje je NATO "usrećio" osiromašenim uranijumom! Neverovatan je toliki cinizam ratnog zločinca Clarka, čija je komanda svim NATO snagama na samom početku zločinačke agresije na Srbiju bila: "Uništi, razori, degradiraj!" Bilo bi bolje da taj zločinac razmišlja o tužbama koje su podnete od naših građana zbog upotrebe zabranjene i smrtonosne radioaktivne municije. Moja poruka njemu i svim NATO zločincima je jasna: ostavite naš narod na miru, daleko vam lepa kuća! Njihove zločine nikada nećemo zaboraviti, a Kosovo i Metohija čekaće još dugo mirno i pravično rešenje. To rešenje svakako neće biti po želji ni narudžbi zločinca Klarka - poručuje general Lazarević, prenosi dnevni list Informer.

List piše da se srpski stručnjaci  slažu da je Wesley Clark svojom porukom potvrdio da se u politici SAD ništa nije promijenilo i da se on samo nadovezao na čestitku Joe Bidena predsjednika SAD, povodom Dana državnosti Srbije, u kojoj je fokus stavljen na "međusobno priznanje".

Srbija računa na rusku podršku

List piše d "lažnu državu Kosovo ne priznaju Rusija i Kina, kao ni pet članica Evropske unije" te da su početkom ovog mjeseca, predsjednik SRBIJE Vučić i šef ruske države Vladimir Putin imali telefonski razgovor, nakon kojeg je Kremlj saopćio da Srbija može da računa na maksimalnu podršku Rusije u rješavanju kosovskog, kao i drugih ključnih pitanja.

"Rusija se zalaže za nalazak uravnoteženog rješenja za kosovsko pitanje, a koje treba da odobri i Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija", saopćeno je poslijee razgovora Vučića i Putina.

Dokument s tačkom o međusobnom priznanju predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću predočen je još prošlog septembra na sastanku s ljudima iz kabineta tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa u Bijeloj kući. Vučić je tada rekao da on to nije prihvatio, a nakon toga je više puta ponovio da to nikad i neće prihvatiti!

- Mi razumemo da je to američka politika. Nije prijatno što će američka spoljna politika ići u pravcu priznavanja nezavisnosti Kosova. Bilo je pokušaja da se taj termin nametne kao nešto što je trebalo da prihvatimo kao konačno rešenje i u Waqshingtonu. Ali taj termin se više ne pominje ni u jednom sporazumu i ni u jednoj rezoluciji. Već sam im u Beloj kući u lice rekao šta mislim o međusobnom priznanju i moj odgovor neće biti drugačiji ni danas. Od 2012. godine govore kako ću da priznam Kosovo i to se evo još nije desilo, i neće se desiti - poručio je Vučić.     slobodna-bosna.ba