.

 

 

 

 

 


.

Zemlje Zapadnog Balkana izuzete su od zabrane izvoza vakcina protiv COVID-19 van teritorije Evropske unije, saopštila je 
Evropska komisija (EK). Evropska komisija je, kako je saopšteno, usvojila mjere za nadzor izvoza vakcina protiv COVID-19 van teritorije EU kojima se zabranjuje prodaja van EU prije unaprijed dobijenog ovlaštenja.  Ovdje se vodi trka sa vremenom, ne možemo gubiti vrijeme. Platili smo kompanijama da povećaju proizvodnju vakcina i očekujemo da to i učine - izjavio je potpredsjednik EK Valdis Dombrovski, dodajući da su mjere vremenski ograničene do kraja marta.
 
Dombrovski je rekao i da će EU obavijestiti Svjetsku zdravstvenu organizaciju o novim mjerama, a potvrdio je i da postoji lista izuzetaka od zabrane izvoza vakcina protiv koronavirusa koja uključuje i Zapadni Balkan, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE). Ovaj potez EU došao je nakon spora s kompanijom AstraZeneca, koja je prošle sedmice obavijestila EU da će je snabdijevati sa znatno manjim brojem vakcina od dogovorenog. U sjedištu EU insistiraju da se radi o mjerama koje će osigurati transparetnost izvoza vakcina protiv COVID-19, te da će osigurati da proizvođači državama EU dostave doze vakcina, koje su obavezne ugovorima. Evropska agencija za lijekove izdala je danas odobrenje za upotrebu vakcine AstraZeneca protiv COVID-19. Dozvola se odnosi na upotrebu među populacijom starijom od 18 godina, a nakon odobrenja Agencije, upotrebu vakcine u EU treba da potvrdi Evropska komisija. (Vijesti.ba)