.

 

 

 

 

 


.

Dođe li do masovnog korištenja digitalnih zdravstvenog kartona za provjeru da li je neko vakciniran, 
zasigurno će neke posljedice pandemije Covid-19 potrajati i duže nego što se pretpostavljalo. U tom slučaju, oni koji ne mognu doći do vakcine ili je ne budu željeli primiti bit će za mnogo toga uskraćeni. U jeku borbe protiv Covid-19 javnost je nedavno saznala za pojavu novog soja virusa korona, odnosno SARS-CoV-2, koji se najprije pojavio u Velikoj Britaniji, potom u Holandiji, Danskoj, Italiji, Belgiji i Australiji, a zatim i drugdje širom svijeta. Prema dosadašnjim informacijama, ova nova vrsta širi se mnogo brže, te su zato pojedine države kratkoročno zaustavile avionske letove prema nekim od zemalja u kojima se pojavio novi soj virusa korona.  Odmah nakon ovih informacija postavilo se pitanje je li vakcina djelotvorna i protiv novog soja. Jedan od osnivača “BioNTech” prof. dr. Uğur Şahin, koji je inače porijeklom iz Turske, za medije je izjavio kako vjeruje da će vakcina i u ovom slučaju biti djelotvorna. “Ne znamo je li vakcina koju imamo efikasna protiv nove vrste, ali znanstveno vjerujemo da će biti djelotvorna jer nova vrsta ima 99 posto sličnosti proteina sa starom”, izjavio je Şahin, dodajući da izmijenjenu vakcinu, bude li potrebno, mogu proizvesti za šest sedmica.
 
Osim “BioNTech” vakcine, tu je i kineska “Sinopharmova” vakcina “CoronaVac”, koja je još u fazi testiranja te nije dobila odobrenje Evropske unije za upotrebu na njenoj teritoriji. Ipak, u pojedinim zemljama počela je dobrovoljna vakcinacija i ovom vakcinom. Jedna od njih jeste i Turska. Dosadašnja dobrovoljna vakcinacija kineskom vakcinom u Turskoj prošla je bez posebnih nuspojava. Osim Turske, kineska vakcina testira se i u Brazilu, kao i u Indoneziji. Ipak, Turska je naručila i “BioNTech” vakcinu, i to u prvoj isporuci 550 hiljada. Do kraja marta 2021. godine bit će isporučeno dodatnih četiri i po miliona komada, a taj broj, prema potrebi, može ići do trideset miliona.
 
KAKO ĆE VAKCİNA UTJECATİ NA SVAKODNEVNİ ŽİVOT:  Pojavom vakcine probudila se nada da će pandemija biti okončana te da ćemo se uskoro vratiti normalnom životu iako je jasno da će trebati dosta vremena da potrebne količine dođu u sve države i da se, zatim, obavi vakcinacija građana. Dok traje priča o učinkovitosti vakcina – koja je od njih najbolja, koja će država dobiti koliko komada i kada – tu je još i pitanje šta sve vakcine mogu donijeti u našem svakodnevnom životu. O vakcinaciji se trenutno govori kao o dobrovoljnom činu. Ipak, buduće odluke državnih i privatnih institucija mogle bi dovesti do toga da bez vakcine određene stvari u svakodnevnom životu ne budu bile moguće. Ovaj slijed događaja nije neočekivan jer uz sve ono što znamo o pandemiji, uz sve rizike, poznate stope smrtnosti i veliki broj oboljelih, ipak postoje i oni koji još tvrde da “virus ne postoji”, koji se oštro protive vakcinaciji i ne ponašaju u skladu s potrebnim i propisanim mjerama zaštite. Upravo zato, moguće je da će u budućnosti kroz razne odluke ljudi biti usmjeravani na vakcinaciju.
 
Do sada su se potvrde o vakcinaciji unosile u zdravstvene kartone, te se tako pratio nivo vakciniranja kako pojedinaca, tako i ukupne populacije. Još u novembru australska aviokompanija “Qantas” objavila je da će ubuduće na svojim letovima dopuštati putovanje samo vakciniranim putnicima. Prema pisanju New York Timesa, u narednom periodu velike aviokompanije kao što su “United”, “JetBlue” i “Lufthansa” planiraju uvesti aplikaciju zvanu “CommonPass” kao digitalni zdravstveni pasoš preko kojeg bi se mogli pratiti rezultati testova putnika, a poslije i vakcinacija. Aplikacija bi izdavala potvrdne kodove na osnovu kojih bi se putnicima omogućavalo da lete na određenim međunarodnim letovima. Isto ovo u budućnosti moglo bi postati i navika poslodavaca, škola, zabavnih mjesta i slično. Pojedine države već uvode kartonske evidencije o vakcinaciji protiv Covid-19, kao što su Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija. Ove kartone građani će dobijati nakon primljene prve doze Covid-19 vakcine, a u njima će se bilježiti koja je vakcina primljena i kada te datum kada bi trebalo primiti narednu dozu.
 
NIGDJE BEZ VAKCINE:  Zakon u Sjedinjenim Američkim Državama dopušta poslodavcima da od zaposlenih traže obaveznu vakcinaciju, a ako se odbiju vakcinirati, mogu ostati bez posla. Prema pisanju BBC-a, pojedine firme u Americi namjeravaju isto učiniti kada je u pitanju vakcina protiv Covid-19. Kako navode, to bi se moglo iskoristiti i kao svojevrsna reklama za restorane, diskoteke i slično jer se mušterijama tako šalje poruka da su “sigurni”, odnosno da su svi uposleni vakcinirani te samim time ne mogu zaraziti mušterije. Francuska je pripremila prijedlog zakona kojima se nalaže korištenje “zelenog pasoša” uz pomoć kojeg se može utvrditi je li pojedinac vakciniran. Oni koji ne budu vakcinirani ne bi mogli koristiti javni prijevoz i posjećivati određene lokacije i aktivnosti. Iako predsjednik Francuske zagovara ovaj prijedlog zakona, naišao je na oštre osude opozicije koja je nacrt zakona nazvala “zdravstvenom diktaturom”. Predsjednica desničarske Nacionalne fronte Marine Le Pen izjavila je da prijedlog zakona vakcinaciju ne čini obaveznom, ali da sprečava socijalni život onih koji odbiju primiti vakcinu. 
 
O sličnim mjerama razmišljaju vlade Španije i Velike Britanije. Vrhovni sud u Brazilu ranije je donio odluku da je obavezna vakcinacija neustavna, ali da se mogu uvesti sankcije za one koji odbiju primiti vakcinu, kao što je zabrana ulaska u javne prostore. Već danas zbog pandemije ne možemo putovati kao što smo to prije činili. Većina država traži negativan test na Covid-19 koji nije stariji od 24 ili 72 sata. Ako putnik nema negativan test, u mnogim državama slijedi obavezni karantin. Dođe li do masovnog korištenja digitalnih zdravstvenog kartona za provjeru da li je neko vakciniran, zasigurno će neke posljedice pandemije Covid-19 potrajati i duže nego što se pretpostavljalo. U tom slučaju, oni koji ne mognu doći do vakcine ili je ne budu željeli primiti, bit će za mnogo toga uskraćeni. Kako se čini, u budućnosti će za korištenje javnog prijevoza, za ulazak u džamije ili crkve, za prisustvovanje koncertima, sportskim takmičenjima ili za uživanje u restoranima biti obavezno dokazati da smo vakcinirani. stav.ba