.

 

 

 

 

 


.

Britanski list Sunday Telegraph otkrio je da su hiljade afričkih imigranata zatvorene u Saudijskoj Arabiji u groznim uvjetima 
u kampovima koji podsjećaju na libijske “logore za robove”, kao dio napora da se zaustavi širenje korona virusa. List je u nedjelju objavio fotografije koje su novinarima poslali migranti zatvoreni u pritvorskim centrima. Fotografije prikazuju desetke iscrpljenih muškaraca, a migranti kažu da su neki od njih postali nepokretni zbog visokih temperatura; Zatvorenici su “ležali bez majica u usko nabijenim redovima u malim sobama s rešetkama na prozorima”, piše list. Jedna fotografija pokazuje leš umotan u pokrivač, a pritvorenici kažu da je to tijelo “migranta koji je umro od toplotnog udara”. Migranti ističu da “jedva dobijaju dovoljno hrane i vode da prežive”.
 
Prema listu, druga fotografija prikazuje mladog Afrikanca obješenog o rešetku prozora. Mladić je počinio samoubistvo jer je izgubio nadu, kažu njegovi prijatelji, od kojih su mnogi u pritvoru još od aprila. Sunday Telegraph je putem posrednika prikupio svjedočenja imigranata, za koja smatra da su dokaz o “groznim uvjetima unutar pritvorskih centara u Saudijskoj Arabiji”.List prenosi navode imigranta da su ih stražari tukli i rasistički vrijeđali. „Ovdje je pakao. Tretiraju nas kao životinje i svakodnevno tuku“, rekao je Abebe, Etiopljanin, koji je zatvoren u jednom od centara više od četiri mjeseca. Kaže da će sebi oduzeti život ako ne pronađe način da pobjegne iz pritvorskog centra. „Moj jedini zločin je taj što sam napustio svoju zemlju u potrazi za boljim životom. Tukli su nas bičevima i električnim kablovima kao da smo ubice”, dodao je.
 
Saudijske vlasti počele su zatvarati afričke migrante kada je pandemija korona virusa pogodila zemlju u martu, u strahu da migranti, koji često borave u pretrpanim uvjetima, mogu biti prenositelji virusa.  Saudijske sigurnosne službe deportirale su skoro 3.000 Etiopljana u prvih deset dana aprila u Etiopiju. Sunday Telegraph je uspio locirati dva centra, jedan je u Al Shumaisiju, u blizini svetog grada Make, a drugi je u Jazanu, lučkom gradu u blizini Jemena. Mnogi imigranti su izjavili da su odvedeni iz svojih domova u raznim gradovima Saudijske Arabije prije nego što su smješteni u pritvorske centre. Komentirajući izvještaj Sunday Telegrapha, Adam Coogle, zamjenik direktora Human Rights Watcha na Bliskom istoku, rekao je da fotografije snimljene u pritvorskim centrima na jugu Saudijske Arabije “pokazuju da tamošnje vlasti drže migrante s Roga Afrike u zastrašujućim, prenatrpanim i nehumanim uvjetima ne uzimajući u obzir njihovu sigurnost ili dostojanstvo”.
 
“Zastrašujući pritvorski centri na jugu kraljevine ne odgovaraju međunarodnim standardima za ovako bogatu zemlju poput Saudijske Arabije”, dodao je. Naglasio je kako nema opravdanja za zadržavanje migranata u tako jadnim uvjetima.U junu 2019. godine broj stranih radnika u Saudijskoj Arabiji procijenjen je na 6,6 miliona, što čini oko 20 posto stanovništva ove zaljevske države. Većina ih obavlja niskoplaćene poslove, a uglavnom su to teški fizički poslovi. Prema istom listu, postoje i drugi pritvorski centri prepuni žena, koji su odvojeni od onih za muškarce.  Izvor: Al Jazeera Balkans