.

 

 

 

 

 


.

Čelnici 28 zemalja članica postigli su dogovor o novom vodstvu evropskih instituciija.
Za novu predsjednicu Evropske komisije predložena je Njemica Ursula von der Leyen, za predsjednika Evropskog vijeća Belgijac Charles Michel, za predsjednicu Evropske središnje banke Francuskinja Christine Lagarde, za visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku Španjolac Jospe Borrell, objavio je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk.
 
Predloženu predsjednicu Evropske komisije treba još potvrditi Evropski parlament, koji će o tome glasati na svojoj sljedećoj sjednici od 15. do 18. jula.
 
Ako u Parlamentu ne bi prošao prijedlog Evropskog vijeća, mogao bi pasti u vodu cijeli paket.
 
Predsjednik Evropskog vijeća je izabran i Charles Michel će preuzeti dužnost 1. decembra, a Christina Lagarde trebala bi preuzeti dužnost u novembru kada istekne mandat Mariju Draghiju.
 
Ursula von der Leyen rođena je 1958. u Bruxellesu. Ondje je i odrasla jer joj je otac radio upravo u Evropskoj komisiji od njezina osnivanja. Nakon povratka u Njemačku, otac je postao premijer njemačke pokrajine Donje Saske. Njemački i francuski su joj materinski jezici, a govori i engleski.  
 
Ursula Fon der Leyen ušla je u CDU 1990. godine, a od 2005. ministrica je u vladama Angele Merkel: prvo kao ministrica porodice, zatim ministrica rada, a od 2013. godine do danas je njemačka ministrica obrane, i to kao prva žena na čelu tog resora, prenosi rtl.hr.
 
Prošle godine se spominjala kao prva žena na čelu NATO-a nakon odlaska Jensa Stoltenberga, a godinama je smatraju glavnom kandidatkinjom za nasljednicu Angele Merkel na čelu njemačke vlade.  
 
(Vijesti.ba)