.

 

 

 

 

 


.

Građani svih zemalja EU 26. maja izlaze na izbore za Evropski parlament,
 a pored izbora evropskih zastupnika birači u Belgiji isti dan će imati izbore za Belgijski federalni parlament, te tri regionalna parlamenta: Briselski, Valonski i Flandrijski (Bruxelles-capitale, Wallonie i Flandre).
 
Kandidatkinja belgijske Socijalističke partije za Parlament regije Brisel je i 24-godišnja Bosanka Leila Agić, koja se nalazi na sedmom mjestu izborne liste koja broji 72 kandidata.
 
"Ta pozicija je veliki znak povjerenja i poštovanja PS-a prema meni i mojoj političkoj karijeri", kazala je Leila Agić za Vijesti.ba.
 
Leila Agić je treća žena po redu na izbornoj listi, sedma ukupno, a treba istaći i da je najmlađa kandidatkinja na listi. Ispred nje na listi se nalaze samo aktuelni ministri. Agić je svojim angažmanom dobila poziciju ispred aktuelnih zastupnika u Briselu koji su izabrani na zadnjim regionalnim izborima 2014. godine.
 
Ova izuzetno privilegovana pozicija Leili znatno povećava šanse da bude izabrana u parlament Brisela sa samo 24 godine, ali će joj svakako trebati velika podrška birača.
 
"Nadam se da će mi građani dati veliku podršku na izborima kako bi ulaskom u parlament dokazala da se treba i može vjerovati mlađim generacijama, da to bude poruka da trebaju imati povjerenja u sebe i svoje ciljeve, i da se uz mnogo rada i truda mogu postići velike stvari", dodaje Agić za naš portal.
 
Leila Agić je u oktobru 2018. godine već ostvarila veliki politički uspjeh na lokalnim izborima kada je sa 663 osvojena pojedinačna glasa uspjela ući kao kandidatkinja Socijalističke partije u Opštinsko vijeće Molenbeeka, jedne od opština glavnog grada Belgije Brisela.
 
PS je tada u Molenbeeku ostvarila najbolji rezultat osvojivši 31,3 posto glasova, što je toj partiji donijelo 17 mjesta u lokalnom vijeću.
 
Porodica Leile Agić doselila je u Molenbeek 1994. godine, gdje i danas žive. Agić trenutno studira Političke nauke na Univerzitetu u Briselu gdje bi uskoro trebala magistrirati.
 
Politikom se počela baviti kao 16-godišnjakinja kada je radila zajedno s bivšom kandidatkinjom za predsjednicu Francuske Segolene Royal.
 
Trenutno obavlja funkciju predsjednice mladih Socijalističke partije (PS).
 
(Vijesti.ba)