.

 

 

 

 

 


.

Rusi i Iranci natječu se za pridobijanje sirijskih masa

Piše: Abdullah Nasup
Otkako su ruske snage 2015. godine izvršile vojnu intervenciju u Siriji, veliki broj ruskih vojnika živi u gradovima na obali Mediteranskog mora, jer se na tom području nalazi ruska pomorska baza u Tartusu i vazduhoplovna baza u Hamiminu kod Latakije.Ulice, kafići i radnje na prvi pogled odaju utisak da se nalaziš u nekom ruskom gradu. Tek poneki natpis na arapskom daje do znanja da si u Latakiji, Džebli ili nekom drugom gradu na sirijskoj obali Mediterana.

Velika većina stanovnika tog područja su pripadnici alevijske sekte koja dominira režimom i oni su oduševljeni prisustvom ruskih vojnika. U članku objavljenom na službenoj web stranici sirijske državne televizije ističe se kako se ruski vojnici na tom području osjećaju sigurno kao kod kuće, pa se kreću bez oružja. Lokalni trgovci i vlasnici kafića i restorana su, također, veoma zadovoljni, jer ruski vojnici imaju novca i ne žale ga potrošiti, dok većina lokalnog stanovništva živi oskudno. U Damasku se sve češće mogu vidjeti šiijske vjerske manifestavije. Obredi i pokliči, strani sirijskom narodu, odaju utisak da se nalaziš u iranskom Komu ili iračkom Nedžefu ili afganistanskom Heratu, no to je realnost današnje Sirije, koju je Asad prodao dvjema okupatorskim silama da bi ga sačuvali na vlasti.

Osim što se natječu za vojnu i ekonomsku dominaciju u Siriji, Rusija i Iran natječu se i za pridobijanje sirijskih masa. Naročito za pridobijanje djece i omladine. Sve je češća pojava da se u sirijskim školama usvaja kultura i svjetonazor tuđih zemalja. Iranski kulturni centar u Damasku nudi besplatne kurseve perzijskog jezika. Iranci organiziraju kampove za djecu, dijele im poklone, i podučavaju ih šiijskim dogmama. S druge strane, nadarenim učenicima Rusi nude stipendije za studiranje na nekom od ruskih univerziteta. Ruski i perzijski jezik danas su u modi i Siriji.   saff.ba