.

 

 

 

 

 


.

Šestogodišnji dječak obezglavljen je pred očima svoje majke 

u Saudijskoj Arabiji zato što pripada "krivoj" grani islama, piše Mirror.Dijete je navodno ubijeno u svetom gradu Medini, prilikom posjete hramu poslanika Muhammeda.Dječak Zakaria Al-Jaber i njegova majka posjetili su hram poslanika Muhammeda u Medini, gdje su im prišli nepoznati muškarci i pitali ih jesu li oni šiiti.

Majka je navodno odgovorila potvrdno, te se nakon nekoliko minuta pored njih zaustavio automobil iz kojeg su izašli muškarci i oteli joj dječaka iz ruku.Dječaka su muškarci slomljenim staklom ubadali u vrat sve dok mu nisu odrezali glavu.Bespomoćna majka vrišteći je gledala kako joj ubijaju dijete, niko navodno nije reagovao, a rezultati istrage još nisu poznati.Saudijska Arabija većinski je sunitska zemlja, a pripadnici drugih vjeroispovijesti, uključujući druge grane islama, često su meta progona i nasilja.

Shia Rights Watch, američka organizacija za prava šiita, oglasila se povodom ove vijesti."Saudijska šiitska zajednica tuguje u znaku solidarnosti s roditeljima. Ovaj incident rezultat je stalnog kršenja prava i nedostatka zaštite šiitske populacije od strane saudijskih vlasti. Saudijski šiiti godinama trpe teror vlasti zbog svoje vjere", navodi se u saopćenju.  (Vijesti.ba)