.

 

 

 

 

 


.

Donji dom njemačkog parlamenta, Bundestag, održava u ponedjeljak sjednice iza zatvorenih

vrata na kojima se raspravlja o istragama o zavjeri ekstremista povezanih s krajnje desničarskim pokretom Reichsbürger i teoretičarima zavjere QAnon.  Otkrića o navodnoj zavjeri grupe da zbaci njemačku vladu izazvala su široko rasprostranjeni bijes, a među optuženima je i bivši član parlamenta.

U ponedjeljak se u Bundestagu održavaju tri posebne sjednice odbora iza zatvorenih vrata. Odbor za pravne poslove i komitet za unutrašnje poslove održavaju sastanke na kojima će vlada kancelara Olafa Scholza i savezni tužioci dostaviti "izvještaje i rezultate" iz racija i pružiti dodatne informacije o operacijama.

Na trećoj sjednici poslanici će moći postavljati pitanja parlamentarnom kontrolnom odboru, koji je odgovoran za njemačke domaće i strane obavještajne službe. Ne očekuje se da će informacije dobijene na sastancima, kao i debata među poslanicima, biti objavljene u javnosti. Scholzova vlada javno će se, međutim, suočiti sa pitanjima poslanika u srijedu tokom sljedećeg plenarnog sastanka Bundestaga.

Poslanici iz opozicije, Demohrišćana desnog centra i Hrišćansko-socijalne unije (CDU/CSU) zatražili su posebne sjednice u ponedjeljak. Političar CDU Günter Krings izjavio je da su oni bili potrebni kako bi dobili detaljnije informacije o racijama i istragama.  Želimo da znamo od vlasti i vlade koliko su konkretni planovi", rekao je Krings za lokalni javni servis RBB. Dodao je da vlada treba da pruži više informacija o tome "koliko je situacija bila prijeteća i kako bi se ona mogla dalje razvijati" s obzirom na to da bi još osumnjičeni mogli biti na slobodi, prenosi Radio Deutsche Welle.  (Vijesti.ba / FENA)