.

 

 

 

 

 


.

Ohrabruju, nakon izbornog debakla, prvi saradnici Bakira Izetbegovića.

Što interno, po sastancima,  što javno. Pomno biraju i pažljivo traže riječi utjehe. Ne libe se  poraz nazvati pobjedom. “Ti si naš sultan, pa taman i izgubio”.

Safet Softić i drugi koji se nadaju stranačkoj milosti, jer Izetbegović još drži stranačke uzde, želeći amortizirati poraz, tvrde da je Izetbegović znao da gubi, ali eto, hrabro je išao u poraz. Požrtvovano, zbog države, zbog Bosne, Bošnjaka, Islama, a nikako radi sebe.

Sam Bakir Izetbegović jadikuje da je bio sam protiv jedanaest. Kao da je morao igrati fudbal. Veliki teren, njih jedanaest s druge strane, birački spisak ispunjen do posljednjeg mjesta. Predriblao Bakir njih devet, ali eto, iz kontre mu ona dva zabili 115.000 glasova razlike. 

Međutim, nije to ta igra Bakire.

Kandidati su kod Bošnjaka bili samo Izetbegović i samo Bećirović. Da ne griješimo dušu, imao je Bakir svoje navijače, ali i saigrače. Čak ga je i treći kandidat kod Bošnjaka na vrhuncu kampanje oslovljavao sa: “Predsjedniče”!

Ako ćemo pošteno, bio je Bakir Izetbegović u kampanji mnogo prije je Bećirovića i znao da će biti kandidat i prije nego što je prihvatio kandidaturu.

Samo dobar računovođa bi mogao sabrati sve avio karte i troškove koje su Izetbegović i njegov leteći cirkus napravili putujući od Australije do Amerike, igrajući u predstavi u kojoj samo Bakir dobar i hrabar Bošnjak.

Ako ćemo pošteno i jedan dobar dio uleme, muderisa, alima, pa čak i muftija, direktora nekih medresa, imama koji rade po džematima po dijaspori, se otvoreno svrstao na njegovu stranu. Nećemo i ne bi bilo pošteno etiketirati cijelu IZ kao temeljnu instituciju kod Bošnjaka, koju moraju svi poštovati. 

Ali vidjela se ta jedna otvorena simpatija sa mnogih minbera. Imao je Bakir vlast. Imao aktuelno Predsjedništvo, aktuelno Vijeće ministara BiH, aktuelnu Vladu Federacije, većinu aktuelnih kantonalnih vlada, jako veliki i najveći broja aktuelnih načelnika i gradonačelnika.

Imao je i aktuelnu DKP mrežu. Došao mu je u ključnim danima kampanje i aktuelni predsjednik Turske. Imao je Izetbegović i novac i neograničene resurse i medijske magove i stručnjake za predizborne kampanje čak iz Srbije. Imao je i medije. Kako one otvorene koji se finansiraju iz inostranstva, tako i one od nekih domaćih izvora i interesnih skupina.

Imao je stranku koja pod kontrolom drži telekome, pošte, elektroprivrede, škole, hiljade nadzornih i upravnih odbora. Imao je Izetbegović i SDA, sve, pa je ipak brutalno izgubio. 

Od sada, uvijek kada se Izetbegović pojavi negdje, prva asocijacija na njegovu pojavu, bit će riječ: “gubitnik”.
Zasluženo, što bi se reklo. 

Puno je manje Bosne Bakir Izetbegović iza sebe ostavio, nego što je od svojih prethodnika primio, preuzeo i zatekao.

Bakire, narod ti je rekao Allahimanet, hoće li i stranka, vidjet ćemo.

Mahnuo si i ti narodu, kako s govornica, tako i sa plakata.

(PRESS)