.

 

 

 

 

 


.

Danas se navršava tačno godina dana otkako je visoki predstavnik Valentin Inzko svojom odlukom donio Zakon o dopuni Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

čime je omogućio sankcionisanje negiranja genocida i zločina protiv čovječnosti, utvrđenim presudama međunarodnih i domaćih sudova. Tužilaštvu BiH podneseno je oko 40 prijava zbog raznih oblika negiranja, umanjenja ili poricanja zločina, ali nije podignuta niti jedna optužnica. Negatori genocida su identični sa zločincima i neprocesuiranje negatora je ustvari nastavak blokada i opstrukcija državne strategije za progon zločinaca, koja se danas naziva Revidirana strategija.

Činjenica jeste da je sam zakon dao rezultat i da se u medijima u BiH gotovo i ne negiraju genocid i drugi ratni zločini, da se korisnici društvenih mreža vrlo oprezno ponašaju izbjegavajući direktno negiranje ratnih zločina.

Međutim, ukoliko Tužilaštvo BiH ne postupi po podnesenim prijavama i ne pokrene postupke, vrlo brzo ćemo doći u stanje prije donošenja Zakona o zabrani negiranja genocida i drugih ratnih zločina, a što je već, na neki način, najavio Milorad Dodik jučerašnjim ponovnim negiranjem genocida u Srebrenici.

Zato smatram da je Tužilaštvo BiH najodgovornije za nastavak negiranja ratnih zločina ili nastavak primjene Zakona.

Za Vijesti.ba piše: Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida


(Vijesti.ba)