.

 

 

 

 

 


.

U Tuzli je promoviran dodatak udžbeniku historije za 9. razred devetogodišnje osnovne škole, čiji su autori Almira Bećirović i Nazim Ibrahimović.   

Riječ je o jedinstvenom učilu na našim prostorima, koje obuhvata tematsku cjelinu „Bosna i Hercegovina od 1992. g. do kraja XX stoljeća“, period koji se u školskim udžbenicima vrlo šturo obrađuje. Udžbenički dodatak će u obrazovnom sistemu TK biti korišten već od ove školske godine, a nastao je zahvaljujući inicijativi poslanika Skupštine TK, pokrenutoj još prije 5 godina. 
Dodatak udžbeniku iz historije za 9. razred osnovne škole obuhvata teme vezane za disoluciju SFRJ, međunarodno priznaje i agresiju na RBiH, formiranje Armije RBIH, opsade gradova, planove o podjeli Republike, Dejtonski mirovni sporazum. Bavi se i ratnim zločinima , stradanjem civila, posebno djece, kao i koncentracionim logorima, genocidom nad Bošnjacima u Srebrenici. Obuhvata i uništavanje kulturno historijskog naslijeđa, vjerskih objekata te društveno političke i privredne procese u to vrijeme, kao i pregled ličnosti i datuma značajnih za nezavisnost i suverenitet BiH.

„Karakteristično smo se vodili mišlju „sine ira et studio“, bez mržnje i naklonosti, dakle radili smo dodatak udžbeniku na osnovu relevantnih historijskih izvora i litetarure“, kazao je Nazim Ibrahimović, koautor dodatka udžbeniku.

„Bilo bi poražavajuće da naša djeca, da nove generacije nemaju priliku učiti o onome šta se dešavalo na ovim prostorima“, smatra Irfan Halilagić, premijer TK.

„Na taj način da se suprotstavimo zaboravu kao strateškom cilju onih koji su počinili agresiju na RBiH“, poručuje Midhat Čaušević, poslanik u Skupštini TK i pokretač inicijative. 

Štampano je 3.500 primjeraka koji će tokom narednih 10 dana biti distribuirani u škole na području kantona.

„Izdavačka kuća Nam Tuzla će za ovu školsku godinu, obzirom da se ova tematika po nastavnom planu i programu izučava koncem tekućeg mjeseca besplatno obezbijediti udžbenike za sve učenike na području TK“, kazao je Jasmin Handžić, predstavnik izdavačke kuće NAM Tuzla.

Iz resornog ministarstva još najavljuju:

„ Mi ćemo od naredne školske godine imati besplatne udžbenike od prvog do devetog razreda osnovne škole. Novi udžbenici bi revidirani trebali biti u primjeni od nove školske godine“, poruka je Ahmeda Omerovića, kantonalni ministar obrazovanja i nauke.

Od nove školske godine bit će osigurana i sredstva za posjete Memorijalnom centru Potočari, svih učenika završnog razreda osnovne škole s područja TK.    (Vijesti.ba / Federalna)