.

 

 

 

 

 


.

Dogovori o izmjenama izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini su okončani.

Bar dio u Neumu. Ništa nije konačno dogovoreno, ali na stolu su rješenja o kojima treba nastaviti pregovarati. Kako je najavljeno, nastavak će uslijediti narednih dana vjerovatno u Sarajevu.

 

Umjereni optimizam posebnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država za nadgledanje procesa izborne reforme u Bosni i Hercegovini Matthewa Palmera i Angeline Eichhorst, direktorice pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS), kako se čini prema trenutnim informacijama, djelomično je bio osnovan, ali konačnog rezultata nema.

– Što se tiče integriteta izbornog procesa, nismo bili daleko sa rješenjima, mislim da je tu stvar gotovo riješena. Svi smo tu saglasni, stranci su nam pomogli. Imamo 80 strana raznog materijala, amandmana, mislim da ćemo nastaviti u Sarajevu – rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Međutim, što se tiče pitanja domova naroda i Predsjedništva BiH, Izetbegović je kazao da će se o tome još pregovarati.

– Prijatno sam iznenađen odnosom NiP-a, SBB-a i NES-a. Imali smo jedan zajednički stav i bili smo spremni da hrabro iskoračimo u odnosu na očekivanja hrvatske strane, tako da smatram da pregovori nisu završeni. Vjerovatno ćemo ih nastaviti sami u Sarajevu ili već negdje drugdje. Na momente se činilo da smo na pragu rješenja. Idemo dalje – poručio je Izetbegović.

Eichhorst je ponovila da su “sastanci bili konstruktivni, a pitanja teška”. Konačnog dogovora nema.

– Moja poruka je da će se ovi razgovori nastaviti u narednim danima. Razgovorano je i o unaprjeđenju funkcionalnosti Federacije BiH. Ostvaren jeste napredak po određenim pitanjima. Ono što je najvažnije da se razgovori nastave. Malo je dana, ali uvijek je tako – rekla je, između ostalog Eichhorst.

Palmer je istaknuo da su se mogli čuti glasovi ljudi koji su govorili političkim liderima u Neumu da ne pregovaraju, ali da je činjenica da su bili konstruktivni razgovori, govori o tome da su lideri posvećeni rješavanju ovog pitanja.

– Okančali smo razgovore u Neumu, ali nismo došli do kraja procesa – kazao je na početku svoga obraćanja američki izaslanik istaknuvši da su stranke načinile progres po pitanju integriteta izbornog procesa.

(Faktor.ba)