.

 

 

 

 

 


.

Otkako je Tužilaštvo BiH preuzelo ingerenciju nad najsloženijim predmetima ratnih zločina, niti jedan zločin tog ranga nad Bošnjacima nije dobio sudski epilog s osuđujućom presudom,

saopštilo je Udruženje žrtava i svjedoka genocida. “Jedan od prvih i možda pionirski poduhvat je bila optužnica protiv Momčila Mandića, ministra pravosuđa tzv. Srpske Republike u BiH. Završila je oslobađajućom presudom. Zatim je načelnik Opštine Bosanska Krupa i predsjednik kriznog štaba iste opštine Gojko Kličkovic također oslobođen pred sudom BiH.

Pored oslobođajućih presuda, drugi fenomen je da po podizanju optužnice ili već u samoj istrazi, osumnjičeni ‘saznaju’ za mogućnost podizanja optužnice i jednostavno pobjegnu u susjednu državu, što je posljednjih godina bila ustaljena praksa. Posljednji slučaj je Milomir Savčić, komandant 65. motorizovanog puka pri glavnom štabu VRS.

Da je i to postalo već uočljivo i previše vidljivo čak i onima koji u tome sudjeluju u posljednje vrijeme pojavljuje se i treći fenomen – odbacivanje optužnice zbog neuređenosti. Naime, više od 100 optužnica je vraćeno na doradu Tužilaštvu BiH zbog raznovrsnih manjkavosti, a posljednja optužnica protiv Milenka Stanića, predsjednika kriznog štaba Opštine Vlasenica u kojoj se navodi sljedeće: ‘Sud je prije donošenja odluke o optužnici dopisom pozvao Tužilaštvo BiH da uredi optužnicu, između ostalog i zbog činjenice da osumnjičenom nisu predočeni svi inkriminirajući navodi i djela navedena u optužnici, te nakon toga utvrdio da Tužilaštvo BiH nije postupilo na način kako je u dopisu navedeno’.

Čak i kad sud potvrdi optužnicu, suđenje nikako da počne. Takav je slučaj u predmetu Miroslava Kraljevića, aktuelnog načelnika Vlasenice.

Na osnovu svega gore navedenog, pozivamo novi sastav VSTV-a i novopostavljenog v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH da hitno realiziraju prijedloge i zaključke iz dva izvještaja Džoane Korner koji su rađeni po zahtjevu OSCE-a i tužioca ICTY/MICT, a posebno dio koji se odnosi na način i kvalitet podizanja optužnica.

Tražimo da se hitno napravi revizija svih slučajeva nepotvrđivanja optužnica od strane Suda BiH i utvrdi konkretna odgovornost, ali i da se takve optužnice zanove, ponovo dorade i podnesu na potvrđivanje Sudu, uključujući i posljednju protiv Milenka Stanića.

Također, pozivamo sve učesnike odgovorne za realizaciju revidirane strategije da hitno pristupe realizaciji revidirane strategije Anex B Strategije i A listi prioriteta Pravila puta, što je zakonska obaveza Tužilaštva BiH”, kaže se u saopštenju koje potpisuje predsjednik Udruženja svjedoka i žrtava genocida Murat Tahirović. saff.ba