.

 

 

 

 

 


.

Milorad Dodik je danas poručio da nema nikakav problem "da ovdje dođe sada sto hiljada vojnika NATO-a i da okupiraju ovu zemlju". 

"Ali potrebno je pribaviti saglasnost nadležnih organa, a nadležni organ je Predsjedništvo. A ja, koliko znam, još uvijek sjedim u tom Predsjedništvu i nikada neću dati saglasnost da bilo čije, ni NATO-ove ni ruske niti bilo čije trupe, ovdje dođu".

Na ovu Dodikovu izjavu reagirao je delegat u Domu naroda i potpredsjednik SDP-a Denis Bećirović.

- Dakle, danas je Dodik, svjesno ili nesvjesno, javno i poslije dužeg vremena potcrtao da u državi Bosni i Hercegovini postoje nadležni državni organi koji moraju davati saglasnost. To, između ostalog, znači i da entitetski organi vlasti u RS-u ne mogu donositi nikakve jednostrane i antidejtonske zakone i odluke već da se moraju poštovati nadležni državni organi vlasti - kaže Bećirović.

Dodaje da je vrijeme da Dodik prekine sa svojom providnom i jadnom politikom jer iz dana u dan postaje sve više kontradiktoran.

- Vrijeme je da Dodik objasni kako, po njegovom nalogu i uputstvu, entitetski organi vlasti mogu rušiti pravni poredak države Bosne i Hercegovine, bez bilo kakve saglasnosti državnih organa vlasti, a kako državni organi vlasti ne mogu odlučivati bez njegove saglasnosti?! Kakva je to pravna i politička logika?! Postoji li takva logika odlučivanja u bilo kojoj državi svijeta - pita Bećirović i zaključuje:

"Dodik se mora prestati blamirati i mora dobro upamtiti da kada POTPUNO SRUŠI DEJTONSKA PRAVILA PONAŠANJA TADA NA SCENU STUPAJU NEKA DRUGA PRAVILA. U antidejtonskom scenariju, na kojem Dodik uveliko radi, neka se nimalo ne čudi kako, u kojem broju i kojom brzinom će doći vojne snage NATO saveza u državu Bosnu i Hercegovinu".  (Vijesti.ba)