.

 

 

 

 

 


.

Promocija knjige “Robije Alije Izetbegovića” autora Fikreta Muslimovića i Mustafe Spahića i u izdanju Fondacije “Alija Izetbegović”, upriličena je za 25. novembar,

Dan državnosti Bosne i Hercegovine, koji je ujedno i dan kada je Izetbegović obaviješten da se oslobađa daljeg izdržavanja zatvorske kazne nakon montiranog Sarajeevskog procesa iz 1983. godine. 

Na promociji upriličenoj u Vijećnici govorili su Edhem Bičakčić, Faris Nanić te su se putem videolinka, zbog nemogućnosti da dođu, obratili i historičarka iz Srbije Latinka Perović i bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić.

Edhem Bičakčić naveo je da je knjiga dokumentarno štivo koje su autori obradili sistematski obuhvatili kompletan period političkog djelovanje predsjednika Izetebegovića, od organizacije Mladi muslimani do funkcije predsjednika Republike BiH.

Bičakčić koji je i recezent knjige ,koji je i sam bio sudionik događaja u kojima je učestvovao predsjednik Izetbegović, rekao je da je u recenziji najviše prostora posvetio periodu robije te periodu nakon stvaranja SDA.

-U svim tim periodima nesumnjiva je historijska uloga rahmetli predsjednika Izetbegovića, njegovo liderstvo, njegovo vodstvo. I dok smo se toga držali stvari su se kretale naprijed-kazao je Bičakčić.

Mustafa Spahić, jednan od autora knjige, kazao je da naziv knjge “Robije” zato što je Izetbegović dva puta puta suđen, 1946. i 1983.

-Ni u jednoj optužnici,ni u jednoj presudi, nikad nije pisalo da je išta konkretno uradio.On je ležao kao i ja ,kao zatočenik savjesti za tzv.verbalni delikt - podvukao je Spahić.

On je također istakao da knjiga rasvetljava datu dimenziju Izetbegovićevog života i svjedoči o tome kako je imao dva osnovna odnosa prema svijetu i životu, iznutra preko etike ,moralni odnos prema ljudima, a izvana preko slobode .Čitav svoj život je, istaknuo je Spahić, Izetbegović bio protiv monopola, protiv monologa, proiv monolita i protiv monizma kad je u pitanju javna ljudska misao i javna ljudska ideja.

-U tom smislu imao je neizbježan susret sa onima koji su smatrali da su oni vlasnici i gospodari i misli i izgovorenih riječi i pisanih tekstova - kazao je Spahić.

Fikret Muslimović, smatra da će u javnosti sadržaj ove knjige upotpuniti saznanja o činjenicama iz života Alije Izetbegovića.

-I to onim činjenicama koje su bitne za historiju Bosne i Hercegovine u drugoj polovini 20. stoljeća i naravno historiji Bosne i Hercegovine krajem 20. stoljeća i čitavo vrijeme koje živimo do danas - rekao je Muslimović.

Istakao je da je knjiga nastala u naporima da se izvrši analiza ukupnog djela Alije Izetbegovića i onoga što je on medijima rekao kroz intervjue i na druge načine ostavio, u pisanoj ili video formi, te da se to grupiše po određenim cjelinama koje su važne da bi se olakšalo onim istraživačima koji se budu interesovali za oblikovanje historije tog vremena.

Latinka Perović kazala je da je izdavaštvo u BiH obogaćeno izuzetnom knjigom “Robije Alije Izetbegović”.

Perović je podvukla da knjigu smatra izuzetnom prije svega zato što ona pripada univerzalnom korpusu knjiga u kojima su opisani fenomeni nasilja nad ljudskom mišlju, vjerom, nacionalnim identitetom u XX vijeku., te istakla i visoki profesionalizam.

-Ona je tako dobro uređivački uređena da se veoma dobro uvezuju dijelovi u njoj i po formi i po sadržaju.Autori knjige, dva vrlo različita čovjeka, Muslimović i Spahić, napravili su jedinstveno i zaokruženo djelo.Oni su naravno u fokus stavili robije Alije Izetbegovića ,prvu od 1946 do 1949, odmah nakon oslobođenja i dolaska Komunističke partije na vlast. Suđen je zbog pripadnosti organizaciji Mladi Muslimani koja je bila stigmatizovana kao kontraverzna organizacija, a druga robija 1983. do 1988. godine i nju simbolizuje Sarajevski proces koji je u knjizi detaljnoi opisan - kazala je Perović.

Latinka Perović je kazala da su podaci u knjizi dobro provjereni, svako ime svaki datum, te je odala priznanje istraživačkom postupku.

-Knjiga je duboka sonda u historijski kontekst prve i druge Jugoslavije i historijski kontekst muslimana, odnosno bošnjačkog naroda,između velikodržavnog srpskog i velikodržavnog hrvatskog nacionalizma.Ona je također duboka sonda u ličnost Alije Izetbegovića, koju knjiga veoma dobro predstavlja i osvjetljava njegov život istina s fokusom na robijama-kazala je Perović.

Perović je također rekla da su autori kroz impresivna ostraživanja ujedno i osvjetlili vrijeme i pkokazali da ono što se u BiH desilo od 1992. do 199. godine je bilo jako dugo pripremano, te naglasila da knjiga pokazuje da je Izetbegović suđen zbog svjoih uvjerenja, zbog svoje vjerske pripadnosti, a ne zbog svega drugog što mu se pripisivalo.  (Vijesti.ba / FENA)