.

 

 

 

 

 


.

U sarajevskoj Vijećnici večeras je održana promocija knjige "Teritorijalni ekspanzionizam Srbije prema Bosni i Hercegovini (1804–2020)" autora prof. dr. Denisa Bećirovića.  Knjigu su promovirali: akademik, prof. dr. Mirko Pejanović, prof. dr. Rasim Muratović, prof. dr. Tomislav Išek, prof. dr. Senadin Lavić, prof. dr. Husnija Kamberović, doc. dr. Benjamina Karić i dr. sc. Muamer Džananović.

Knjiga je strukturirana u četiri poglavlja u kojima se temeljito obrađuje teritorijalna ekspanzionistička politika Srbije prema Bosni i Hercegovini od početka 19. stoljeća do danas.

Prof. dr. Tomislav Išek kaže da je Bećirović u knjizi pokazao i dokazao apsolutnu utemeljenost svojih teza o teritorijalnom ekspanzionizmu Srbije prema BiH.

- Prvi put u histrorijigrafskoj produkciji uspješno je prikazan i dokazan kontinuitet velikodržavnih pretenzija Srbije prema BiH kroz tri stoljeća, kazao je Išek.

Urednik knjige sc. Muamer Džananovića navodi da se knjiga dotiče i saučesništva Tuđmanovog režima u agresiji na BiH te ne zanemaruje ni velikodržavne Hrvatske pretenzije prema BiH.

- U knjizi Bećirović dokazuje da patološka opsesija Srbije prema BiH itekalo još traje, živa je i ne nazire joj se kraj. Tu su dokazi da će nosioci velikosrpstva nastaviti pokušavati realizirati viziju Dobrice Ćosići, navodi Džananović indodaje da knjiga postavlja pitanje srbijanskim liderima - kolika i kakva Srbija - na koje moraju odgovoriti, ali i upozorava na razjedinavanje probosanskog faktora u kojem nneprijatelji vide svoju priliku.

Prof. dr. Senadin Lavić je, zahvalivši se autoru što je smogao snage napisati ovakvo djelo, poručio da je Denis Bećirovović politički na liniji Nijaza Durakovića i Esada Zgodića.

Akademik, prof. dr. Mirko Pejanović u svojoj recenziji naglašava da „knjiga predstavlja prvo cjelovito istraživanje odnosa Srbije prema Bosni i Hercegovini od početka XIX. do treće decenije XXI. stoljeća. Imaće značajnu ulogu u edukaciji studenata na fakultetima humanističkih i društvenih nauka. Takođe, knjiga može poslužiti društvenim i političkim institucijama države Bosne i Hercegovine u razvoju njene državnosti tokom XXI. stoljeća“.

Američki profesor na Univerzitetu u Michiganu prof. dr. Robert Donia u svojoj recenziji, između ostaloga, kaže:

„Profesor Bećirović ovom knjigom pruža veliki i novi doprinos koji je i trezveni podsjetnik na historijsku postojanost srpskog nagona za dominacijom nad svojim susjedom i na veliku raznolikost strategija, obrazloženja i planova koje su srpski lideri za to koristili. Zahvaljujući iscrpnom istraživanju koje je uloženo u rukopis i zalaganju za empirijsku strogost, rad profesora Bećirovića zaslužuje pažljivo čitanje čak i onih koji poriču sveprisutnost srpskih ekspanzionističkih ambicija.“

Recenzenti knjige su akademik, prof. dr. Mirko Pejanović, prof. dr. Robert J. Donia, prof. dr. Zijad Šehić, prof. dr. Tomislav Išek, prof. dr. Senaid Hadžić i prof. dr. Sead Selimović. Urednici su dr. sc. Muamer Džananović i doc. dr. Benjamina Karić.

Knjiga "Teritorijalni ekspanzionizam Srbije prema Bosni i Hercegovini (1804–2020)" objavljena je sredinom 2021. godine, a izdavač je Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.


(Vijesti.ba)