.

 

 

 

 

 


.

Naprasna odluka ministra odbrane BiH Sifeta Podžića (DF) da otkaže planiranu vojnu vježbu OS BiH i Vojske Srbije izazvala je brojne reakcije.  Vježba je trebala biti održana na Manjači od 9. do 16. oktobra, a Podžić je otkazao, zvanično, zbog navodno pogoršane epidemiološke situacije. Zapravo, Podžić je pojasnio da vježba nije otkazana, nego je samo odgođena.

Predsjedavajući VMBiH Zoran Tegeltija uputio je tim povodom pismo Podžiću sa zahtjevom da stavi van snage ovu Odluku i nastavi sa aktivnostima te održi vježbu. Tegeltija je u pismu, između ostalog, istakao da razlozi za odgađanje realizacije vojne vježbe „Manjača 21“ nemaju uporište te naveo da će, ukoliko ministar odbrane Podžić ne postupi po istom, biti prinuđen da postupi u skladu sa ovlaštenjima predsjedavajućeg Vijeća ministara iz Zakona o Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

Korak dalje otišao je Milorad Dodik i zatražio smjenu Podžića. S druge strane, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović oglasili su se putem zajedničkog saopćenja u kojem ističu da je Odluka o odgađanju vojne vježbe između Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Vojske Republike Srbije opravdana.

- Odluka o odgađanju vojne vježbe između Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Vojske Republike Srbije razumna je i opravdana, ako se ima u vidu trenutna pogoršana epidemiološka situacija. Kao što je podcrtano iz Ministarstva odbrane, predviđena vojna vježba je samo prolongirana i bit će realizirana u skladu s odlukom Predsjedništva, kada se za to steknu potrebn uvjeti. S tim u vezi, zahtjevi za smjenom ministra odbrane su neutemeljeni i neopravdani, te predstavljaju neodgovoran izraz politizacije ovog pitanja, navode u saopćenju.

Dodiku i Tegeltiji je za pravo dao i Podžićev savjetnik Muhamed Fazlagić, ujedno i predsjednik Građanskog saveza. On u svom saopštenju daje potpuno druge razloge otkazivanje vježbe.

- Gradjanski savez pozdravlja odluku Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine o prolongiranju bilateralne vojne vježbe OS BiH i Vojske Srbije na Manjači kod Banja Luke. S obzirom na pogoršanu bezbjednosnu i politicku situaciju u regiji i agresivan pristup Republike Srbije, ministar Podzic je povukao duboko odgovoran potez. Mi u Gradjanskom savezu smo svjesni cinjenice da ovom vjezbom Bosna i Hercegovina ne dobija nista, osim sto otvara prostor za nove manipulacije i podrivanje suvereniteta BiH. Koristimo ovu priliku da pozovemo sve probosanske snage da stanu iza odluke ministra Podzica, navodi se u saopćenju GS-a.

Odluku o vježbi je ranije donijelo Predsjedništvo BiH.Šta se u međuvremenu desilo za sada je na niovu špekulacije.

U svakom slučaju do vježbe nikada nije ni trebalo doći, pa ni do cirkusa koji je nastao danas. Izvjesno je samo da je epidemiološka situacija neuvjerljiv argument, kao što je izvjesno da je na sceni potpuni diletantizam i nedostatak državničke vizije onih na najvišim funkcijama.

(Vijesti.ba)