.

 

 

 

 

 


.

Schmidt je, da li zbog kratkoće vremena otkako je visoki predstavnik ili brzine ili nekih drugih razloga, izrekao nešto što nije po Ustavu BiH”, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik DF-a Željko Komšić u intervjuu za Federalnu TV.  Mislim da je Schmidt napravio grešku. Odabrao je stranu odmah na početku i svaki njegov budući potez će biti opterećen nekom vrstom sumnje. I to je njegov problem. Ja znam šta je Ustav i šta je Dejton. Dejtonski Ustav se može mijenjati samo u Parlamentarnoj skupštini BiH i nigdje više. Dakle, on ne podliježe intervencijama bilo koga, izuzev Parlamentarne skupštine BiH. To je jedna greška u koju je upao Schmidt. Druga je pogrešno tumačenje, treće je greška koju je napravio u političkom pristupu, odnosno to što je svoju poziciju već svrstao na jednu stranu, kazao je Komšić.

Ističe da su znali da su to pozicije Schmidta i prije nego što je on zvanično preuzeo svoju funkciju.

-Nisam očekivao da će napraviti takvu početničku grešku. Znao sam za njegove stavove. Ja mu zaista želim uspjeh na ovoj poziciji. U tom razgovoru koji smo imali na Bledu sam mu morao objašnjavati kako neke stvari funkcionišu po Ustavu BiH. Da se razumijemo, ja Schmidtu i dalje dajem podršku i davat ću mu podršku i ljudsku i političku, na način da od njega očekujem da donese neke evropske vrijednosti u BiH. Ne doživljavam ovo niti kao kakvu tragediju sve dok, kao posljedica njegovih stavova, ne bude neki potez koji je po meni loš, pa čak i poguban po BiH.”

Komšić smatra da visoki predstavnik neće smijeniti Dodika jer oni tako više ne rade.

-Mislim da je Schmidtu rečeno da se bonska ovlaštenja u tom smislu koriste samo u esktremnim situacijama, kad je ugrožen mir, teritorijalni integritete BiH i eventualno u slučaju izbijanja bilo kakvog nasilja. To je moja pretpostavka, pojašnjava Komšić, piše Federalna.ba.