.

 

 

 

 

 


.

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) osudio je danas bivše šefove Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, Jovicu Stanišića i Franka Simatovića, na kaznu po 12 godina zatvorske kazne za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.     U izjavi za portal "Avaza", Helena Egleson, glasogovornica Mehanizma za međunarodne krivične sudove potvrdila je da je ovom presudom utvrđeno postojanje UZP-a.

- Utvrđeno je postojanje udruženog zločinačkog poduhvata od najmanje avgusta 1991. godine sa ciljem trajnog nasilnog uklanjanja nesrpskog stanovništva iz velikih dijelova Hrvatske i Bosne i Hercegovine u kojem je sudjelovao određeni broj zvaničnika, bilo političkih, vojnih ili policijskih iz Srbije, Republike Srpske te iz SAO Krajine u Hrvatskoj. Sudjelovanje Stanišića i Simatovića u tom udruženom zločinačkom poduhvatu nije dokazano izvan razumne sumnje - izjavila je Egleston.

Brojni svjetski i domaći zvaničnici pozdravili su ovu presudu, jer je u njoj jasno navedeno da je Srbija, odnosno tadašnja SRJ, bila agresor i aktivni učesnik ratova u BiH i Hrvatskoj.

Brammertz: Presuda Stanišiću i Simatoviću je korak naprijed

Tužilac Serge Brammertz je kazao da je presudom napravljen korak naprijed, te se zahvalio svima koji su učestvovali u postupku. Podsjetio je da postoji na hiljade osumnjičenih na ratne zločine širom zemalja bivše Jugoslavije koje još treba procesuirati.

“Današnja osuđujuća presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću je korak naprijed u osiguravanju odgovornosti lica najodgovornijih za zločine počinjene tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji. Kao visoki zvaničnici Službe državne bezbjednosti Republike Srbije, Stanišić i Simatović su doprinijeli činjenju zločina od strane paravojnih snaga i drugih naoružanih grupa u ostvarivanju kampanja etničkog čišćenja protiv nesrpskog stanovništva”, rekao je Brammertz.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić su istakli važnost presude i naglasili još jednom odgovornost Srbije.

Potvrđeno učešće Srbije u agresiji na BiH

“Današnja prvostepena presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću predstavlja samo djelić pravde za žrtve počinjenih zločina. Najveći značaj ove presude je što je još jednom pred institucijama međunarodne pravde potvrđeno postojanje sveobuhvatnog udruženog zločinačkog poduhvata koji je od avgusta 1991. vođen protiv nesrpskog stanovništva na području Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Neizmjerno je važno što je i ovom presudom jasno utvrđeno da je trajno uklanjanje nesrpskog stanovništva bio cilj koji su zajedno dijelili politički rukovodioci Srbije, tzv. Srpske Republike BiH i samoproglašenih autonomnih oblasti u Hrvatskoj.

Što se tiče individualne odgovornosti njih dvojice, zasigurno da je kazna od 12 godina preblaga i nezadovoljavajuća, kao i činjenica da, pored Bosanskog Šamca, nisu proglašeni krivim za sve zločine iz optužnice. Očekujem da će to biti ispravljeno u žalbenom postupku.

S druge strane, činjenica da je dokazano učešće šefa državne bezbjednosti Srbije i Miloševićeve desne ruke u zločinima u Bosni i Hercegovini ima historijski značaj. Srbija će se morati suočiti sa svojom ulogom u agresiji i činjenju i podržavanju zločina u Bosni i Hercegovini”, istakao je Džaferović.

Presuda ideji Velike Srbije ili tzv. 'srpskom svetu'

Željko Komšić je istakao kako današnja presuda Stanišiću i Simatoviću, jasno ukazuje da je obavještajni vrh tadašnje susjedne države imao aktivno učešće u ranim zločinima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

“To je jako važna presuda, kojom se utvrđuje direktna odgovornost dvije veoma bitne rukovodeće osobe iz Srbije, za počinjenje niza zločina sa ciljem stvaranje etnički očišćene Bosne i Hercegovine, odnosno Stanišić i Simatović doprinijeli su činjenju zločina od strane paravojnih snaga i drugih naoružanih grupa u ostvarivanju kampanja etničkog čišćenja protiv nesrpskog stanovništva. Ova presuda ima svoj pravni sadržaj, ali je jednako važan i onaj politički dio, jer ona zapravo govori kako izgleda na terenu ideja bilo kojeg velikodržavnog projekta, bez obzira da li se to zove „Velika Srbija“ ili „Srpski svet“ kako to neki danas plasiraju u javnost. Zapravo je ovo presuda tim velikodržavnim projektima”, istakao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Iz SBB-a navode da je velikodržavni režim balkanskog kasapina Slobodana Miloševića direktno je učestvovao u agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

- Miloševićeve tajne službe bile su u BiH i krive su za genocid i druge brojne zločine koji su počinjeni nad Bošnjacima i drugim nesrpskim stanovništvom, kažu iz SBB i dodaju:

- To je dokazala današnja presuda Međunarodnog mehanizma za krivične sudove, koji je bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, prvim saradnicima zločinca Miloševića, izrekao po 12 godina zatvorske kazne za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Direktor Memorijalnog centra u Srebrenici Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra u Srebrenici rekao je da je očekivao ovakvu presudu koja je direktni dokaz da je Srbija u potpunosti uključena u neke od najstrašnijih zločina na prostoru Bosne i Hercegovine.

“Stanišić i Simatović nisu osuđeni kao građanska lica nego, jedan kao šef, a drugi kao visoki službenik Službe državne bezbjednosti Srbije. Ovo također pokazuje da je Bosna i Hercegovina bila predmet dva udružena zločinačka poduhvata međunarodnog karaktera. Mislim da je krajnje vrijeme da Srbija odustane od toga da se pravi nevještom u vezi toga šta se događalo tokom rata u Bosni i Hercegovini”, naveo je Suljagić.

Advokatica Vasvija Vidović je istakla kako je zadovoljna presudom Stanišiću i Simatoviću jer su proglašeni krivim po svih pet tačaka optužnice.

“Oni su bili čelnici vrlo važnih državnih institucija Srbije, utvrđeno je da su pomagali i podržavali zločine, time sam djelimično zadovoljna. Razočarala sam se što nije dokazan udruženi zločinački poduhvat. Presuda svakako nije pravosnažna, obje stranke imaju pravo žalbe pa ćemo vidjeti šta će se dalje desiti”, istakla je Vidović.

Predsjednik Udruženja svjedoka i žrtava genocida Murat Tahirović je istakao kako je ova presuda samo minimum onoga što se očekivalo.

“Suština je da su Srbija i vrh njene državne bezbjednosti na ovaj način direktno osuđeni za učešće u agresiji na BiH, za zločine za koje su njeni čelni ljudi u Državnoj bezbjednosti počinili. Mi smo upravo razgovarali sa glavnim tužiocem Bramercom i naravno da će Tužilaštvo ići sa žalbom na dio događaja za koje su oslobođeni. I sutra ćemo razgovarati sa Bramercom i njegovim timom i iznijeti naše stavove o svemu tome. U suštini, minimum smo dobili, a idemo dalje”, istakao je Tahirović.

Društvo za ugrožene narode za Bosnu i Hercegovinu također je pozdravilo današnju odluku Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove u Den Haagu kojom su Jovica Stanišić i Frank Simatović osuđeni na po 12 godina zatvora.

“Nalazimo da je ovom presudom Sud u Haagu konačno potvrdio odgovornost i učešće Srbije u udruženom zločinačkom poduhvatu u Bosni i Hercegovini i time prekinuo dosadašnju praksu delegiranja krivice za zločine masovnog protjerivanja, masovnog silovanja, masovnog ubijanja i deportacija u logore na bosanske Srbe”, istakli su iz Društva za ugrožene narode za Bosnu i Hercegovinu, Fadila Memišević i Belma Zulčić.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je kazao kako nije potpuno upoznat s presudom, jer je bio na putu, ali da je djelimično zadovoljan.

“To se odvijalo dok smo bili na putu, ne mogu u ovom trenutku do kraja znati jer nisam imao vremena čitati presudu. Vidim da su oni osuđeni za Bosanski Šamac. Smatramo da su Stanišić i Simatović bili među ključnim ljudima za provođenje velikosrpske politike, agresije nad Hrvatskom i BiH, da su sudjelovali u najstrašnijim zločinima i da vjerujemo da će u žalbenom postupku Mehanizam uzeti u obzir ulogu u tim procesima. Pozdravljam ovaj dio za Šamac, ali ne mogu reći da možemo biti zadovoljni”, kazao je hrvatski premijer.  (Vijesti.ba)