.

 

 

 

 

 


.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je za Patriju govorio o utiscima sa samita Brdo – Brioni i evropskoj budućnosti BiH. 

Prije i nakon samita bila je vidljiva nervoza HDZ-a i SNSD-a koju se pokazala opravdanom i tokom susreta članova Predsjedništva BiH sa hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem. Reforme koje traži Evropa ne odgovaraju SNSD- u i HDZ- u. “Na samitu sam pokušavao zadržati fokus na prioritetima iz Mišljenja Evropske komisije za koje smatram da ih moramo ispuniti ako želimo u EU, a vidjeli ste da je Dodik poručio da je on protiv ispunjavanja 14 prioriteta. On se načelno zalaže za EU put a suštinski je protiv toga, zato sad i izlazi s pričom protiv ispunjavanja prioriteta”, rekao je Komšić naglašavajući da “politika SNSD-a i HDZ-a otvoreno istupa protiv ispunjavanja prioriteta iz Mišljenja EK”. Nakon samita sve su glasnije poruke iz RS i od HDZ da EU odustane od 14 prioriteta.

“Čim je objavljeno Mišljenje Evropske komisije, dakle sada već prije dvije godine, odmah sam kazao da ono nikako ne ide naruku HDZ-ovim zahtjevima pa ni SNSD-u, jer oni ne prihvataju evropske standarde i u ispunjavanju prioriteta vide put Bosne i Hercegovine ka građanskom uređenju. Sada konačno padaju maske, oni otvoreno istupaju protiv EU i Mišljenja EK, što je za mene bilo potpuno očekivano. Međunarodna zajednica, prije svega članice EU, ukoliko zaista žele pomoći Bosni i Hercegovini na putu ka EU, morati će da posegnu za sankcijama prema onima koji se protive realizaciji prioriteta iz Mišljenja EK, kao što su to SAD uradile s Dodikom. Oni će sigurno nastaviti sa blokadama jer nastoje da zadrže postojeći etničko – konstitutivno uređenje države koje jedino njima odgovara, iako ne postoji nigdje u normalnom i demokratskom svijetu”. saff.ba