.

 

 

 

 

 


.

Na sjednici Vijeća ministara BiH danas se glasalo o prijedlogu za smjenu ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković.
Za smjenu su glasali ministari iz SNSD-a i HDZ-a BiH dok su protiv bila tri ministra iz reda Bošnjačkog naroda. Glasanje je uslijedilo nakon što je delegatkinja SNSD-a u Domu naroda Parlamenta BiH Dušanka Majkić u oktobru pokrenula inicijativu za smjenu zbog „neprofesionalizma ministrice Turković“ optužujući je da ne poštuje Ustav BiH ni odluke Predsjedništva BiH. Ovim povodom danas se oglasio delegat u Domu naroda Denis Bećirović (SDP) koji je podsjetio na svoje stavove o zahtjevu SNSD-a za smjenu ministrice Turković.
 
Naime, Bećirović je 8. oktobra 2020. godine na sjednici Doma naroda PS BiH rekao da ga ne interesuje stranački aspekt ove teme, nego da ga zanima činjenica da je Turković potpredsjednica državne vlade BiH. "Postavljam pitanje šta je cilj ovog pristiska na nju? Ako bi u četiri riječi mogao da opišem ovaj prijedlog delegatkinje Majkić, onda bi te četiri riječi glasile - neprincipijelno, nedosljeno, licemjerno i selektivno. Jer da je drugačije, bilo bi drugačije i postavljeno. Kad govorimo o vanjskoj politici, prvo bi morali krenuti od Predsjedništva BiH", naveo je Bećirović.
 
Dodao je da u tekstu koji im je dostavljen, Majkić kaže da "ministrica Turković često izlazi van ustavnih okvira“. "Da ste vi dosljedni, principijelni, ne bi vi selektivno ovako govorili samo o jednom ministru, već bi krenuli od Predsjedništva BiH, od vašeg stranačkog šefa, člana Predsjedništva BiH, pa bi analizirali koliko puta i kako izlazi izvan ustavnog okvira. Da ste to sve naveli, onda bi to imalo nekakvog smisla. Ovako nema nikakvog smisla", istaknuo je Bećirović. (Vijesti.ba)