.

 

 

 

 

 


.

Kadroviranje i kadrovska politika unutar Stranke demokratske akcije posljednjih godina poprima sasvim novu 

dimenziju i kontekst. Iako će mnogi pomisliti da se (zbog medijske pompe) ova tvrdnja odnosi na Kanton Sarajevo, činjenica je zapravo da je to praksa u skoro svim kantonima ali i općinskim organizacijama.

Poraz na lokalnim izborima 2016. godine i gubitak načelničke pozicije po prvi put od svog osnivanja nagovijestilo je sivilo SDA u Kalesiji, tome u prilog svjedoči i činjenica da su se tokom tri godine izmijenila tri povjerenika (Taib Muminović, Edin Mušić i Edin Ramić) imenovana od strane centrale stranke.

Kako ni treći povjerenik Federalni ministar Edin Ramić nije ispunio očekivanja, kalesijska SDA provodi unutarstranačke izbore shodno odluci KO SDA TK i uvode povjereništvo OO SDA Kalesija od sedamnaest članova koji su trebali postaviti rukovodstvo SDA u Kalesiji, ali javna je tajna da je Ramić ipak postavio ljude po vlastitom nahođenju.

Izborni krah SDA još više je verifikovan tokom Općih izbora 2018. godine kada je Denis Bećirević (SDP) ovdje osvojio više glasova od kandidata Šefika Džaferovića (SDA), a sve se to dešavalo tokom mandata povjerenika Ramića.

Dok je Ramić s jedne strane radio na izgradnji vlastitog imidža na lokalnom nivou, trošeći nemilice pare Federalnog ministarstva – te čak blisko sarađujući sa načelnikom Općine Kalesija Seadom Džafićem (NBL) i time mu omogućavao imidž uspješnog načelnika – s druge strane je nagrađivao lokalne preletače poput Fadila Alića (sina trodecenijskog glavnog imama Envera Alića) i bivšeg vijećnika NBL-a (nosiocem poznate kampanje pod sloganom “Lađa spasa”) unutarstranačkim pozicijama.

U tom pogledu bitno je promatrati i djelovanje lokalnog glavnog imama od osobe koja se dijelom protivila i kritikovala djelovanje kalesijske SDA do njenog vrhunskog agitatora, nakon što je sin zaposjeo tri stranačke pozicije (član GO SDA BiH, član KO SDA TK, te potpredsjednik OO SDA Kalesija).

Sav svoj lični uspjeh kao i činjenicu da dojučerašnji preletač bude nosilac liste, omogućio je upravo treći povjerenik SDA – ministar Ramić. Upravo dojučerašnji glavni akteri historijskog poraza SDA u Kalesiji – djelovanjem povjerenika, su nagrađeni za svoj neuspjeh, a to se sve odnedavno dešava pod vodstvom nelegalno izabrane predsjednice SDA Kalesija Hasibe Kurtić, koja je na tu poziciju izabrana mimo Statuta i pravilnika stranke, a čiji nivo obrazovanja svako malo možemo verificirati čitajući njene Facebook statuse.

Unaprijed izgubljene izbore u Kalesiji prije svega stranka će moći zahvaliti kako Federalnom ministru, tako i srednješkolki Hasibi Kurtić, te preletaču Aliću – višestruko nagrađenom za povratak pod okrilje stranke, koji je navikao na naslijeđivanje i dobijanje pozicija na lahak način jer je i poziciju profesora u BBM naslijedio upravo od svog oca.

Ni ovogodišnji kandidat SDA za načelnika nije i ne može biti izolovan od navedenih radnji jer je i sam duboko povezan i poznat po kalesijskim kuloarima kao osoba sklona ‘svemu’, te je izbrao SDA umjesto SDP-a upravo zbog činjenice da će ga prva bolje i uspješnije čuvati i sačuvati sve dok bude poslušnik i odani vojnik novonametnutom SDA-ovom loklanom moćniku i vladaru kalesijske SDA iz sjene.

Da li su nakon lokalnih izbora u Kalesiji profitirali pojedinci ili organizacija (SDA) presudite sami?!         pressmedia.ba