.

 

 

 

 

 


.

Predsjednik Izbornog štaba Inicijative Moja Adresa: Srebrenica Sadik Ahmetović uputio je otvoreno pismo 

predsjedniku SDP-a BiH Nerminu Nikšiću zbog izjave koju je izrekao u Dnevniku Face TV. U pismu se, uz ostalo, kaže:          Montirani proces

“Jučer ste, naš Dritane (predsjedniče SDP-a), izrekli tešku potvoru na mene i moju porodicu. Laž koju ste izrekli prije deset godina odbacilo je Tužiteljstvo BiH sa zaključkom da nema elemenata ni za podizanje istrage uz monitoring cjelokupne međunarodne zajednice u BiH. Kao i smišljena laž da sam iz SDA isključen zbog nekakvih malverzacija, a cjelokupna javnost zna razloge mog isključenja iz SDA, koje nema nikakve veze sa onim što ste rekli.

SDA je ozbiljna stranka i potražite iz arhive da vam dostave razloge mog isključenja jer će vam trebati u toku sudskog procesa kojem ćete morati dokazivati vaše tvrdnje i laži.

Ne znam da li znate, ali evo da vas podsjetim da ste prvi i jedini predsjednik probosanske stranke koji vjeruje MUP-u RS-a koji je meni i još osamnaestorici montirao ovaj proces, a ne vjerujete Sudu i Tužiteljstvu BiH.

Razlozi montaže su moja diskreditacija kao tadašnjeg ministra i pokušaj da se sklonim iz političkog života. Razloga ima puno, a jedan od njih da se sklonim iz politike je u Srebrenici jer nisam nikad dozvolio da Srebrenicu prepustimo onima koji genocid negiraju.

Gospodine Nikšiću, podsjećanja radi, to je isti onaj MUP koji je presuđen u Haškom tribunalu za genocid u Srebrenici, strijeljanja, ubijanja, deportacije, među kojima je na stotine članova moje uže familije i prijatelja i moj otac. Znam sigurno da je među onima koji su montirali ovaj slučaj bilo i pojedinaca koji su učestvovali u zločinu genocida.
Lažete, gospodine Nikšiću, da se stidite zbog uloge Bege Bektića, predsjednika SDP-a Srebrenica.

Nije to kajanje, nego pokušaj da spasite svoju poziciju u SDP-u, ali da budem potpuno iskren da me taj dio uopšte ne zanima, koliko i do kada ćete voditi SDPBiH.

Teško mi je objasniti nekom ko Srebrenicu ne razumije i ne osjeća zašto sam se uključio u Inicijativu Moja adresa: Srebrenica. Bilo bi to uzaludno trošenje vremena. Gospodine Nikšiću, Dritane naš, nema ovo nikakve veze sa SDA, niti sa bilo kojom drugom strankom, jer onaj ko razumije Srebrenicu, ona mu je iznad ličnih i stranačkog interesa, naša jedina stranka je naša Bosna i Hercegovina i naša Srebrenica, što očito vi ne razumijete...

Skrivanje iza Četvorke

Pokušavate, gospodine Nikšiću, da se sakrijete iza Četvorke govoreći da je ovo udar na Četvorku, što je potpuna glupost i laž. Zbog vas i zbog javnosti zahvaljujem Dini Konakoviću, Ibrahimu Hadžibajriću i Peđi Kojeviću, koji su javno podržali Aliju Tabakovića i koaliciju Moja adresa: Srebrenica i mi to sigurno nećemo zaboraviti, kao i pojedincima iz vaše stranke. Zbog javnosti zahvaljujemo i onima koji su činili Koaliciju Moja adresa Srebrenica, predsjednicima SDA, SBB-a, SBiH, DF-a, PDA, kao i svim institucijama i pojedincima koji su nas podržali.

Moj Dritane, Nermine Nikšiću, pomiješao si partizane i četnike. Siguran sam da ti partizani neće oprostiti, kao ni moja majka, supruga, sin i kćerka koje si puno povrijedio. Ja ti opraštam”.     (Vijesti.ba / Oslobođenje)