.

 

 

 

 

 


.

"Znamo li šta smo platili 10,5 miliona KM?"   "Respiratore ili mačka u vreći..."   
Da li je bilo ko uživo, vidio 80, našim novcem plaćenih, raspakovanih respiratora? Nije! Za 20 kutija znamo, na aerodromu su, jer su još pod carinskim nadzorom, zbog neplaćenog PDV-a i blokiranog bankovnog računa Srebrene maline, odnosno jednog od trojice osumnjičenih za aferu „respiratori“ Fikreta Hodžića. O kakvim „kupljenim respiratorima“ se radi? Šta nam je bilo potrebno u doba pandemije? Ne znamo! Potvrdio je to za N1 i Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. „U kutijama su, niko ih nije vidio" - kaže Zolak. Pojašnjava šta su inspektori Agencije radili u FUCZ-u.
"Na zahtjev Tužilaštva BiH, 26. maja,  promptno smo reagovali. Inspektori su ustanovili da se kutije nalaze u skladištu Civilne zaštite, što je nepropisno. Skladište CZ nije registrovano za skladištenje medicinskih naprava i medicinskih sredstava. Moraće ih skladištiti po propisima, na primjer u prostorije nekog veleprometnika", pojašnjava Aleksandar Zolak.
 
Na pitanje N1 da li je bio svjedok u slučaju Novalić i dugi kaže: "Svjedok bio i dalje sam svjedok!“ Potvrdu izgleda, specifikaciju, namjenu respiratora s oznakom ACM812A dobili su iz dva izvora: iz Sarajeva i iz Zagreba. Identičnu!  "ACM812A je u stvari transportni, a ne klinički respirator", kaže Dragutin Čuček, menadžer Bioelektonike iz Zagreba.  Biolektronika posluje s medicinskim proizvodima najviše kvalitete, zastupa najbolje firme na svijetu za respiratore za automatsku inteligentnu ventilaciju. Infektivna klinika „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu, primjerice, posjeduje devet takvih kliničkih respiratora i dva transportna .  N1 posjeduje specifikaciju i kompletno upustvo uređaja ACM812A. Tu je navedena jasna namjena: "Za različita okruženja liječenje - kao što su urgentni odjeli, operacioni centar, ambulanta kola, transfer pacijenata i hitnu pomoć."
 
"Uređaj nigdje nije klasifikovan kao ICU (Intensive Care Unit - za jedinice intenzivne njege) ili critical care" , kaže za N1 prof.dr.sc. Almir Badnjević, bioinžinjer i direktor Verlaba. Šta je suština? Profesor Badnjević za N1 daje ključno pojašnjenje: "Sandard ISO 80601-2-84 je namjenjen respiratorima za hitne slučajeve (kao što je ovaj) dok je standard ISO 80601-2-12 namjenjen za critical care respiratore (koji se koriste u intenzivnim njegama)." Čak kada otvorite standard 80601-2-12 (respiratori za intenzivne njege) na početku je navedeno sljedeće:
"Uređaji za kontinuirani pozitivni pritisak dišnog puta, uređaji za terapiju apneje za vrijeme spavanja, VENTILATORI koji podržavaju potporu anestezije, VENTILATORI za hitne slučajeve i transport, mlazni i visokofrekventni VENTILATORI i oscilatori nisu obuhvaćeni ovim Posebnim standardom, niti uređaji koji se mogu koristiti u bolnicama, namijenjeni isključivo povećanju ventilacije spontanog disanja PACIJENATA "
 
I zaista, u uputstvu kupljenih „spornih" respiratora, koje niko od nas nije do sada vidio, nigdje ne možete naći „intenzivna njega". Dr. Dragan Stevanović, internista i delagat u Domu naroda Federalnog parlamenta BiH potpisnik upita Institutu za mjeriteljstvo BiH za N1 dodatno pojašnjava. "Ključni dio upita je bio: 'Da li kupljeni respiratori ACM812A mogu da se koriste u jedinicama intenzivne njege za višednevni tretman ležećih pacijenata sa simptomima teške respiratorne insuficijencije izazvane virusnom intersticijalnom upalom pluća?'"  Iz Instituta za mjeriteljstvo BiH sam dobio suštinu odgovora, kaže za N1 dr. Srevanović: "Nismo rekli zašto nam oni trebaju ? Nisu (respiratori ) registrovani u BiH, nemaju certifikat. Respirator ACM812A još nije upisan u službeni Registar medicinskih sredstava odobrenih za upotrebu u BiH. Agencija za lijekove daje upotrebnu dozvolu na osnovu certifikata, za sve što se koristi, pa tako mora i za ove aparate, na osnovu liste certifikata iz EU."
I umjesto zaključka, kada ćemo vidjeti šta je u kutijama? Ako su to, navedeni kao kupljeni respiratori oznake ACM812A, oni jesu upotrebljivi, ali ne tamo gdje im je namjena, što određuje standard, a ne oznaka - u intenzivnoj njezi. A, pravosuđe? Pravosuđe neka radi svoj posao. Posao koji je tek na početku.   slobodna-bosna.ba