.

 

 

 

 

 


.

Da je sumnjiva avansna isplata 4,6 miliona KM konzorciju okupljenom oko BS Telecoma za gradnju 

tramvajskih stajališta zapravo ozbiljna afera, potvrdio je danas i lider SDP-a Nermin Nikšić.  Jer, ne bi se valjda lider SDP-a nedjeljom hvatao tastature i na svom Facebook profilu nemušto obrušavao na portal Vijesti.ba da se radi o, kako tvrdi, prežvakanoj priči. Nije tajna da smo Nikšićev rad kao premijera FBiH na ovom portalu cijenili uspješnim, pa i bili među rijetkima koji su se u vrijeme protesta 2014. godine drznuli stati u njegovu, ali i odbranu institucije premijera Federacije BiH. Čak i onda kada su nas optuživali da je Nikšić u našem mediju našao "sigurno skrovište". I jeste. Baš kao i onda kada smo smatrali da je, među ponuđenim, najbolji kandidat za vođenje SDP-a.


Jasno je Nikšiću da niko u državi ne brani respiratore, baš kao što 2014. godine niko nije branio kriminal u Konjuhu, Polichemu, Diti ... Nikšić je toga svjestan, i zato smo sigurni da se iza projekta gradnje tramvajskih stajališta krije ozbiljna afera koju je on, izgleda, primoran braniti.

Nikšić tvrdi da “postoji informacija aktuelnog ministra koju je prezentirao Kantonalnoj skupštini na prošloj sjednici, koju je skupština primila na znanje i koja potpuno jasno demantuje sve ovo što pišu samo da skrenu pažnju s brojnih afera Federalne Vlade. Baš je zanimljivo gledati kako traže problem tamo gdje ga nema”.

Nikšića zato treba podsjetiti šta je to prezentirao aktuelni ministar Adi Kalem. Prije svega, Kalem je potvrdio da se “jasno vidi da je dosta stvari plaćeno, a nije urađeno na terenu”. Kalem je potvrdio i da je nadzor vršio Zavod za izgradnju, ali da je posao po ugovoru  o djelu dodijeljen Adnanu Stroilu, koji je ujedno bio projekt menadžer i nadzor.

Dokumentacija o projektu gradnje tramvajskih stajališta ovih je dana stigla u Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo gdje je formiran poseban tim za ovaj slučaj, a prema informacijama kojima raspolažu Vijesti.ba, izvjesno je da će se u cijeli slučaj uskoro uključiti i Tužilaštvo KS.

Nije Nikšić zabrinut zbog bivšeg ministra Adnana Štete, već zbog BS Telecoma i drugog Adnana, Stroila. On je, po pisanju Megafona, suosnivač firme Mand Consaltung u kojoj je jedan od suosnivača i brat lidera SDP-a Mirsad Nikšić te još neki, većinom bivši uposlenici i članovi tenderskih komisija u Autocestama FBiH iz vremena kada je SDP bio na vlasti u Federaciji BIH.  Strojil je 2015. godine bio član tenderske komisije u Autocestama FBiH kada je BS Telecomu dodijeljen posao održavanja i dorade sistema naplate cestarina na autoputu A1 u vrijednosi 4,4 miliona KM. Autoceste FBiH je tada vodio Ensad Karić, a izvršni direktor bio je Mirsad Nikšić.

A što se tiče nekorektnih tvrdnji Nermina Nikšića na račun redakcije Vijesti.ba, čini se da je bilo naivno očekivati da će biti drugačije i da će lider SDP-a sam pozvati na istragu. Od narednog Facebook obraćanja lidera SDP-a javnost očekuje odgovor na pitanje zašto je u izbornoj 2018. godini ostao dužan 200 hiljada maraka firmi iz Širokog Brijega. U suprotnom bismo pomislili, druže Neka, da izvršavate naloge svojih pokrovitelja.    S. Ć. (Vijesti.ba)