.

 

 

 

 

 


.

U prva dva mjeseca 2020. godine, turisti su ostvarili 150.027 posjeta u Bosni i Hercegovini, što pokazuje rast za 6,2 posto
u odnosu na isti period prethodne godine.  No, u martu dolazi do pojave pandemije COVID-19 virusa, te podaci počinju padati. U turističkom sektoru u BiH dolazi 
do prvih pokazatelja pada podataka i znakova kako će sektor turizma i ugostiteljstva pretrpjeti teške gubitke. Podaci za martu 2020. godine pokazuju da je Bosnu i Hercegovinu posjetilo ukupno 26.892 turista, što je manje za 72 posto u odnosu na broj turista u istom mjesecu prošle godine. Ostvarili su  67.868 noćenja, što je opet za 65,7 posto manje nego u martu 2019.godine. U aprilu dolazi do potpunog zatvaranja svih objekata u sektoru turizma i ugostiteljstva, kao i do zatvaranja granica države, te je šteta za ovaj mjesec 100 posto.
 
– Da bi zaustavili ovaj negativan trend, pomogli ovoj bitnoj grani gospodarstva u BiH da što više smanji svoje gubitke, potrebno je žurno otvoriti granice države po uzoru na druge turističke zemlje iz okruženja i regije, kao što su Hrvatska i Srbija, budući da znamo da je veliki broj gostiju upravo iz tih susjednih zemalja – kažu iz Privredne komore FBiH. Potrebno je, kako navode, staviti naglasak na promociju Bosne i Hercegovine domaćim turistima, turistima susjednih zemalja ali i turistima trećih zemalja koji dolaze u susjedne zemlje (Hrvatska, Crna Gora, Srbija) te ih potaknuti da posjete BiH. Uslovi na tržištu turizma trenutno više nisu isti i ko se prije prilagodi novom stanju na tržištu, bit će uspješniji.
 
– Bosna i Hercegovina je zemlja sa toliko lijepih i zanimljivih, onih prepoznatljivih, ali i onih još nedovoljno istraženih prirodnih ljepota, neistraženih kutaka. U tome leži prednost turizma BIH i treba je iskoristiti u smislu razvijanja autentičnosti domaćeg turističkog proizvoda i domaće turističke ponude – ističu iz Komore. Potencijal domaćeg tržišta postoji ali se ne koristi dovoljno. Vrijeme je pogodno za novi način razmišljanja u razvoju turizma, za stvaranje novih koncepata, novih modaliteta rada u turizmu i korištenju ovog potencijala. Budući da je pandemija COVID-19 pogodila cijeli svijet, te je turizam među najpogođenijim sektorima uslijed ove krize, UNWTO (Svjetska turistička organizacija) previđa da će ove godine doći do smanjenja ukupnih međunarodnih dolazaka od 20-30 posto u odnosu na prošlu 2019. godinu, što bi na globalnom planu predstavljalo pad prihoda od čak 45 posto.
 
Zbog svega ovoga,  Bosna i Hercegovina će, zajedno sa svim akterima morati uložiti velike napore u promotivne aktivnosti ka svjetskim, regionalnim ali i domaćim putnicima, kako bi što više putovali unutar svoje zemlje. Kroz BIH se može putovati i bez plana, i na svakih nekoliko kilometara se može pronaći nešto lijepo i zanimljivo, nešto već poznato i nešto neotkriveno i neistraženo – zaključuju iz PKFBiH.
(TIP/Izvor: Biznisinfo.ba)