.

 

 

 

 

 


.

General Jovan Divjak uživa veliki ugled kod svih Bošnjaka, 
jer naš narod zna odati priznanje svima onima koji su bili na braniku Bosne i Hercegovine. Nažalost, general Divjak u zadnje vrijeme šokira bh. javnost svojim izjavama. Tako je gostujući u “Centralnom dnevniku” na Face TV krajnje neprimjereno izjavio da je pozdrav “selam” kriv što Bosna i Hercegovina danas nije multietnička i što se nalazi u teškoj situaciji.
“Onog momenta kada je na vratima u štabu Armije Bosne i Hercegovine oficir stavio ‘kad ulaziš u kancelariju, moraš da nazoveš selam’, kad sam obilazio naše jedinice u Tuzli, Sarajevu i gdje god sam išao, uvijek sam pozdravljao sa ‘pozdrav domovini’, a iza mene je išao čovjek iz štaba koji je govorio ‘selam’. Mislim, tada je podijeljena ideja o Bosni i Hercegovini multi, multi i sve ono što znači Bosnu i Hercegovinu, i tu su počeci svega ovoga i zato se danas nalazimo u ovoj situaciji”, rekao je general Divjak.
 
Teško je proniknuti u motive generala Divjaka za ovakav neprimjeren govor o svojim komšijama Bošnjacima i njegovim saborcima, kao što je teško razumjeti zašto je general Divjak dvadeset pet godina prešućivao tako važan podatak i, po njemu, krucijalni razlog urušavanja ideje multietničke Bosne i Hercegovine? Zašto to nije problematizirao prije dvadeset i pet godina, a ne sada, kada Bosna i Hercegovina preživljava možda svoje najteže trenutke i kada su velikosrpske i velikohrvatske rušilačke snage aktivniji i opasnije nego ikada. Nažalost, general Divjak, svjesno ili nesvejsno, ovakvim izjavama daje vjetar u leđa upravo tim retrogradnim, antibosanskim snagama i na providan i krajnje neuvjerljiv, čak skandalozan način pokušava da relativizira i obezvrijedi časnu i pravednu borbu Armije Bosne i Hercegovine, u čijem sastavu je bio i general Divjak na kojeg su Bošnjaci i sve patriote naše države bili i ostali ponosni.
 
Sigurni smo da je general Divjak ubjeđen da Bošnjaci i njihov pozdrav ”selam”, nikada nisu bili, niti će biti, destabilizirajući faktor i razlog urušavanja ideje multietničnosti naše jedine domovine Bosne i Hercegovine. Zna general dobro ko je branio i ko će uvijek braniti multietničku Bosnu i Hercegovinu, a ko ju je napadao i ko bi to opet učinio ako mu se ukaže prilika. General Armije Bosne i Hercegovine, Jovan Divjak, svojom neprimjerenom i neistinitom izjavom nije postigao ništa osim što na taj način iskrivljuje istinu o odbrani Bosne i Hercegovine i što je razočarao, rastužio i uznemirio svoje saborce Bošnjake u mubarek mjesecu ramazanu i u danima kada građani Bosne i Hercegovine obilježavaju najznačajnije datume u odbrani naše jedine domovine. A što se Senada Hadžifejzovića i njegove televzije tiče, od njega nas više ništa ne može iznenaditi. saff.ba