.

 

 

 

 

 


.

Pri medžlisima Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini počelo se sa otvaranjem savjetovališta za brak i porodicu. 
Kako je za Faktor kazala Safija Malkić, šefica Odjela za brak i porodicu Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ, svrha Savjetovališta jeste rad na promociji islamskog braka, jačanju i unapređenju sklada u bračnoj zajednici, rad na unutarporodičnom razumijevanju i pomoći u uspostavljanju harmoničnog odnosa između roditelja i djece, uz stručnu i profesionalnu pomoć kompetentnih i ovlaštenih osoba. – Savjetovalište/kancelarija za brak i porodicu osniva se radi pružanja savjeta i preporuka korisnicima za preispitivanje osobnog stanja, prilika i stavova, kvalitetno usmjeravanje korisnika, temeljeno na islamskom učenju, koje će dovesti do pozitivne promjene kod korisnika, boljeg razumijevanja sebe i drugih članova porodice, odnosno, uspješnom rješenju poteškoća i problema korisnika – kazala je Malkić. Cilj je, ističe, da se kod korisnika utječe na promjenu stavova i ponašanja pomoću razgovora i savjeta, da razumiju samog sebe, da poboljšaju komunikaciju, kvalitet odnosa između supružnika, da se radi na prevenciji razvoda braka, da se unaprijedi kvalitet bračnog i porodičnog života, te priprema za odgovorno roditeljstvo, razvijanje i/ili unapređenje zdravih odnosa između roditelja i djece i prevladavanje i rješavanje konflikata između članova porodice.
 
– Za pružanje usluga korisnicima/cama u Savjetovalištu je angažiran, pored voditelja Savjetovališta, tročlani ili četveročlani stručni tim sastavljen od savjetnika/konsultanata teologa, psihologa, porodičnog savjetnika i pedagoga. Sastav imenovanog stručnog tima razlikuje se od medžlisa do medžlisa, ali najmanje ima dva člana slijedom preporuke da u Kancelariji za brak i porodicu u isto vrijeme rade dvije osobe, imam/teolog i mullima/teolog/porodična savjetnica kako bi se korisnici osjećali ugodnije i kako bi se moglo udovoljiti zahtjevima korisnika za razgovor, npr. za razgovor isključivo sa stručnom osobom ženskog, odnosno muškog spola – pojašnjava Malkić.Kancelarija za brak i porodicu bit će, ističe Malkić, dostupna širokom krugu korisnika, džematlija, članova Islamske zajednice.
 
– Zainteresirani za usluge Savjetovališta zahtjev ( Inicijalni obrazac za korisnike) mogu, kako je po pravilu i istaknuto na stranicama medžlisa u kojima su pokrenuta Savjetovališta, uputiti telefonom, putem maila ili lično u Savjetovalištu pri medžlisu IZ, u određenim danima u naznačenom terminu. Po prijemu zahtjeva stručni tim, uz konsultaciju sa korisnikom, određuje termin kao i konsultanta/icu za razgovor i savjet iz pitanja i oblasti koju je korisnik naznačio u zahtjevu. Korisnicima usluga Kancelarija za brak i porodicu garantira pravo na privatnost, povjerljivost i diskreciju – navodi Malkić.Od početka ove godine Savjetovališta za brak i porodicu, u početnoj, prvoj fazi projekta, pokrenute su u osam medžlisa, Sarajevo, Travnik, Tuzla, Zenica, Bihać, Brčko, Živinice i Goražde.
 
– Po projektu je planirano da Savjetovališta budu pokrenute u centralnim medžlisima muftijstava, a u narednom periodu očekujemo i najavu početka rada Savjetovališta u Mostaru i Banjoj Luci. Izuzetak je Muftiluk tuzlanski koji je za svoje područje, zbog veličine muftiluka i 23 medžlisa planirao pokretanje Kancelarije u četiri medžlisa Tuzli, Brčkom, Živinicama i Purčiću – navodi sagovornica.Malkić ističe da je u posljednje vrijeme, u okviru ukupnih društvenih promjena i u vremenu sveprisutnije devalvacije, degradacije, majorizacije i marginalizacije bračnih i porodičnih vrijednosti, bosanskohercegovačka porodica unutar vlastitog kruga suočena sa brojnim izazovima, narušenim i oštećenim odnosima unutar bračne i porodične zajednice i nerijetko nekvalitetnim pristupom i neodgovornim odnosom spram roditeljskih uloga.
 
– Muslimanska porodica nalazi se u fazi propitivanja i “oslobađanja” od tradicionalnih normi ili pak stereotipa te redefiniranja bračnih, porodičnih i roditeljskih uloga, a unutarporodične veze i odnosi pod utjecajem su različitih novih, modernih, savremenih pristupa i ideologija pa je posebno primijetna i evidentna otuđenost među članovima porodice, otuđenost među roditeljima i djecom, bračnim drugovima – naglašava, te dodaje da “misija Islamske zajednice, ujedno i naša obaveza je da pomognemo članovima porodice, a samim tim doprinesemo zaustavljanju erozije porodičnih vrijednosti, kroz istrajavanje, trajno i sukcesivno isticanje potrebe njegovanja univerzalnih islamskih vrijednosti te, shodno tome, bračnih i porodičnih vrijednosti i njihovog prijenosa na mlađe naraštaje”.   Izvor: Faktor.ba