.

 

 

 

 

 


.

Poistovijetio branitelje BiH i negatore genocida  Dok Milorad Dodik, ali ne samo on, mobiliziraju kapacitete
 Republike srpske za udarac opstojnosti jedinstvene BiH i za tu avanturu idu po punomoć u Beograd, po potpis Alesandra Vučića i poglavara Srpske pravoslavne crkve, do tada SDP BiH i Igor Stojanović neumorno i prekomjerno se bave Facebook statusom Elvisa Kondžića, jednog od članova Stranke demokratske akcije. Dok se u kolo sa Dodikom uhvatio i Dragan Čović, Stojanović i i njegov domaćin posvećuju Face TV gostovanje jednom FB statusu. Treba podsjetiti da je Kondžić, jedan od šefova kabineta Bakira Izetbegovića u Domu naroda Parlamenta BiH napisao na svom FB nalogu da je Dodik “mila majka” za Stojanovića i Stanivukovića. Javnost je u ovome izmislila nacionalizam, a ne Kondžićevo pravo da smatra kako ovaj trojac dijeli neke političke ili bilo koje druge osobine. Većina optužbi prema Kondžiću je pretpostavljena i izmišljena, iako nije napisao ni slova o njihovom vjerskom ili etničkom identitetu.
 
Gostujući kod Senada Hadžifejzovića. Stojanović nije upotrijebio ništa od 1.620 sekundi da bi govorio o stvarnoj opasnosti koja vreba nad BiH sa aktulenom blokadom institucija BiH. Minimalizirao je aktuelnu opasnost pa je problem opet našao u patriotskim snagama, optužujući SDA. I u ovom kontekstu je opet spomenuo FB status Elvisa Kondžića umjesto da ponudi rješenja za odbranu od Dodikovih napada. Stojanović je insinuirao i prisustvo ideoloških primjesa u Armiji RBiH, čak i skretanje te časne vojske od uzvišenih principa, što je matrica nastala u atnibosanskim kuhinjama. Kod Stojanovića se osjetilo i pokajanje za učešće u armiji koja je branila R BiH. Stojanović je išao dotle da je čak Sarajevo optužio da vrši segregaciju nad drugim narodima. Pri tome je vidljiv neuspio pokušaj da ovu optužbu umota u celofan međustranačke konfrontacije.
 
– SDA pokušava, i moram reći da su nažalost u Sarajevu uspjeli da jedan dio ljudi evo čak i postave na bitne pozicije na mjesta šefova kabineta, koji promišljaju očigledno da je Bošnjak jednako patriotizam a sve drugo je jednako neprijatelj, optužio je Stojanović. Nije li ovo redefinirana Dodikova teza o bošnjačkom ugnjetavanju ostalih u Sarajevu? Ipak, ono za što je svekolika javnost optuživala Kondžića, uradio je upravo Stojanović. On je na svome FB profilu objavio “story”fotografiju na kojoj je, uz prikaz njegovog gostovanja na Face TV, napisao: “Protiv Elvisa, Bakira i Dodika”. Javnost u BiH, kojoj nema ravne u svijetu po pristrasnosti, neobjektivnosti i elementarnoj pravednosti, neće primijetiti da je Stojanović, onaj kome smetaju transparenti sa citatima Alije Izetbegovića, u istu ravan stavio Elvisa Kondžića, Bakira Izetbegovića sa Miloradom Dodikom. Ako bismo upotrijebili iste aršine, onda bi ova “story” poruka bila stavljanje u istu ravan Bakira Izetbegovića, borca za jedinstvenu BiH, čovjeka koji je od 1983. na braniku slobode i ravnopravnosti, sa Miloradom Dodikom, dokazanim neprijateljem Bošnjaka i BiH. Da li je to za Stojanovića borba Izetbegovića za opstanak BiH, kroz njegovu ulogu u ratu i nabavku naoružanja, prokopavanje Tunela spasa, a onda i poslijeratni nastavak hrvanja sa neprijateljima BiH, jednaka podršći i glorificiranju ratnih zločinaca i aktivnom radu na otcjepljenju RS iza čega stoji Dodik? Kako to da Izetbegovićevo učešće u odbrani od agresije Stojanović poistovjeti sa Dodikovim negiranjem genocida i zabrani učenja maternjeg jezika za bošnjačku djecu?
 
Ova pitanja se neće pojaviti u bh. javnosti. Stojanovićev “story” neće biti primijećen, a kamo li kritiziran u desetinama kolumni i stotinama FB statusa. Na kraju je SDP-ov zastupnik u Skupštini KS izgovorio skandaloznu stvar. Kritizirao je pojavu u kojoj Sarajevo postavlja pitanje “gdje si bio?” onima koji su taj grad izdali pred agresiju. Po Stojanoviću, trebamo opet u našu avliju pustiti one koji su napustili Šeher i otišli kod agresora u Lukavicu, na Pale, u Beograd. Nije, kako to on tvrdi, samo za kritiku učešće takvih u ratu protiv RBiH i činjenje zločina. Stojanović treba znati da se Sarajevo i svi bh. gradovi trebaju oduprijeti i zaštititi od povratka svih onih koji su izdali svoje komšije i otišli na teritorij pod kontrolom VRS, Karadžića i Miloševića. To treba da bude zvanična i narodna politika prema izdajnicima. Njih trebamo zvati četnicima. Oni nam ne trebaju.
deblokada.com