.

 

 

 

 

 


.

Predsjednik udruženja „Svitanje“ Adnan Ljevo je podjetio na osnovni motiv ove akcije,
 a koji je sadržan u samom nazivu.Humanitarni sektor Udruženja „Svitanje“ već jedanaestu godinu organizuje akciju prikupljanja školskog pribora za povratničku djecu.
 
Značajan doprinos: Udruženje „Svitanje“ je 31. augusta nastavilo sa realizacijom projekta „Dajte im razlog za osmijeh“, odnosno njenog najljepšeg dijela. Radi se o prepoznatljivom projektu Udruženja koji se realizuje već jedanaestu godinu zaredom, a volonteri Udruženja su spomenutog dana podijelili ruksake školarcima u Vrbanjcima, Kozarcu, Prijedoru, Busovači, Vitezu i Livnu.Predsjednik udruženja „Svitanje“ Adnan Ljevo je podjetio na osnovni motiv ove akcije, a koji je sadržan u samom nazivu.
 
„Mi smo danas usrećili dječake i djevojčice i to je nešto što treba vidjeti i doživjeti. Svake godine smo navikli na ovakve osjećaje, nemamo dovoljno mjesta kako bismo poveli sve one koji bi željeli da idu sa nama na teren, a zaista je čast biti dijelom ekipe, kako u organizaciji, tako i na terenu. Zahvaljujemo se svim našim donatorima, Uredu za društvenu brigu, Upravi za vanjske poslove i dijasporu, svi oni su dali nesebičnu podršku. Naziv ove akcije jasno ukazuje kakve emocije izaziva.“  Ove godine je za školarce pripremljeno ukupno 500 ruksaka, a Rabija Mehmedović, koordinatorica humanitarnog sektora Udruženja, istaknula je da su ove godine u realizaciji učešće uzeli i volonteri iz Turske, koji su za školarce pripremili prigodne poklone.U Vrbanjcima, Kozarcu i Prijedoru, ukupno 166 školaraca je obradovano priborom. Naš projekat iz godine u godinu privlači sve više volontera, a možemo kazati da poprima i međunarodni karakter. Tako, sa nama na terenu su bili volonteri iz Turske. Ljudi se solidarišu, osjećaju da je vrijedan projekat, i uz svaki pribor koji poklonimo je utkano mnogo vremena i osjećaja. Mi se nadamo da smo djeci dali razlog za osmijeh na početku ove školske godine, a i njihovim roditeljima želimo pokazati da nisu sami.“
 
Da je ova akcija radost, kako za školarce, tako i njihove roditelje, svjedoči i nastavnik u osnovnoj školi „Kaćuni“ u Busovači Adnan Čolo.
„Zahvalni smo Udruženje „Svitanje“ i Islamskoj zajednici. Danas smo u osnovnoj školi „Kaćuni“ podijelili pakete školskog pribora, uglavnom školarcima iz povratničkih mjesta u Busovači. Ovo će prije svega mnogo značiti učenicima i roditeljima.“Podsjećamo, akcija „Dajte im razlog za osmijeh“ je započela 2009. godine na osnovu ideje nekoliko studenata iz Istočne Bosne, koji svjedoče teškoćama s kojima se svakodnevno suočavaju povratnička djeca, kao i njihovi roditelji. Priča koja je zabilježena na terenu jasno ukazuje na veličinu i značaj urađenog, stoga, dajmo im razlog za osmijeh i u predstojećim godinama.  Za Akos.ba: Rabija Arifović