.

 

 

 

 

 


.

Dr. Mustafa ef. Cerić, emeritus i bivši reis Islamske zajednice BiH, ovih dana bio je učesnik na 10. 
sjednici Skupštine svjetske organizacije “Religija za mir”, koja je održana u Lindau, na tromeđi Njemačke, Italije i Švicarske.U intervjuu za “Avaz” govorio je i o aktuelnim političkim temama u BiH i svijetu. Dr. Cerić se osvrnuo i na ulogu Turske i njenog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana na Balkanu i u BiH.
 

– Turska je za nas više od prijatelja. Ljubav između naših naroda je velika. Volio bih da se ta ljubav pretoči u obostranu ekonomsku dobit. Turska je još uvijek više ekonomski aktivna u Srbiji nego u Bosni. Zahvalni smo Turskoj na svim hedijama, ali mi smo narod koji voli da živi od rada svojih ruku. Zato je važno da Turska pomogne Bosni u podizanju i održavanju fabrika i radnih mjesta. Vjerujem da Erdoan vodi računa o tome, kao emanet koji je preuzeo od rahmetli Alije.

No, ja bih volio da predsjednik Erdoan utječe na Putina da odveže zategnutu konac oko bosanskog vrata, koji joj Beograd steže preko Milorada Dodika, koji u zadnje vrijeme sve više liči na razularenog vučjaka nego na razumnog političara. Čudim se tome, jer Dodika poznajem i kao pitomog lava, koji se nekoć borio za jedinstvenu bosansku državu, mir i pomirenje među ljudima i narodima. Bio bih nekorektan ako ne bih ovdje spomenuo da je upravo Milorad Dodik pokrenuo obnovu Ferhadije džamije u Banjoj Luci prvom donacijom, za što sam mu osobno zahvalan.

Onaj nekadašnji i ovaj sadašnji Dodik su neuporedivi. Ne znam da li je greška samo u njegovoj političkoj naravi ili je greška i u našoj političkoj nesposobnosti da u Dodiku prepoznamo ono bosansko dobro, koje je nekoć imao. Kažem ne znam, ali znam da ovakvo Dodikovo ponašanje, ako se nastavi, neće biti dobro prije svega za one na koje se on poziva da ih predstavlja. Volio bih, dakle, da predsjednik Erdoan pomogne Bakiru Izetbegoviću da uvjeri Beograd, Aleksandra Vučića, da objasni Dodiku da stezanje konca oko bosanskog vrata ne davi samo Bosnu već davi i Srbiju, a to znači i Dodika i Vučića – zajedno.      saff.ba