.

 

 

 

 

 


.

Premijeri i predsjednici država zapadnog Balkana, Njemačke, Francuske, te čelnici

 Evropske unije sastat će se 28. i 29. aprila u Berlinu.Mediji špekuliraju da su Merkel i Macron, pozivom balkanskim liderima i čelnicima EU, objelodanili da spremaju novu inicijativu za ovaj region Politička analitičarka Ivana Marić kazala je za Vijesti.ba kako Bosna i Hercegovina ne treba previše očekivati od ovog sastanka. „Poziv njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona premijerima ili predsjednicima država zapadnog Balkana na konferenciju u Berlinu krajem aprila u regionu je dočekan s velikim interesovanjem. Zvanična objava je štura i zbog toga su počele špekulacije o povodu i eventualnom ishodu, kao i o tome zašto su pozvali samo neke premijere i predsjednike država“, kaže Marić.Kao cilj okupljanja se čak spominje i nova inicijativa za Balkan. 
 
„Inicijativa međunarodne zajednice za pomoć balkanskim zemljama nikad nije nedostajalo, međutim većina tih inicijativa je propadala zbog nedovoljnog zalaganja balkanskih političara. Stoga, Bosna i Hercegovina ne bi trebala gajiti prevelike nade ni ovaj put jer bez obzira kako briljantan plan Nijemci i Francuzi i da predlože, naši političari će se potruditi da ga upropaste“, kaže ona.Marić dodaje kako se Njemačka i Francuska i same suočavaju sa brojnim izazovima, od velikog broja migranata, Brexita pa do predstojećih izbora za Evropski parlament. „Stoga je pohvalno što su i pored toga našli vremena i interesa za pružanje pomoći zemljama Balkana u rješavanju međusobnih sukoba i unaprjeđenju ekonomskih odnosa. Da će fokus Balkanske konferencije u Berlinu biti sigurnost, a tek onda napredak regije potvrđuju i njemački mediji“, smatra naša sagovornica.
 
Ona ističe kako će zaoštravanje tenzija između Kosova i Srbije sigurno biti u centru interesovanja. „U prilog tome govori i činjenica da su iz Srbije i Kosova na konferenciju pozvali i premijera i predsjednika, dok su iz drugih država pozvali ili premijera ili predsjednika. Sukob između Srbije i Kosova je opasan za cijelu regiju pa i šire, a posebno za Bosnu i Hercegovinu jer se u zadnje vrijeme u kontekstu prekrajanja granica manipulira i sa dijelom Bosne i Hercegovine, Republikom Srpskom“, napominje ova politička analitičarka.Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, na samit je pozvan predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, dok na spisku pozvanih nisu članovi Predsjedništva BiH, pa ni predsjedavajući Milorad Dodik.
Odluka domaćina da iz Bosne i Hercegovine pozovu predsjedavajućeg Vijeća ministara, a ne tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine pokazuje da dobro poznaju političku situaciju i da su pozvali nekoga od koga mogu očekivati pozitivan doprinos, a ne one koji bi dodatno zaoštravali situaciju“, smatra Ivana Marić.
Marić je mišljenja kako je za Bosnu i Hercegovinu čak i dobro da nije „glavna zvijezda“ ovog skupa jer su to obično one države sa Balkana koje imaju najveće probleme. „Međutim, bh. javnost na svaki pa i najmanji interes stranaca za BiH reaguje s velikim očekivanjima. Neumorno od drugih očekujemo i tražimo da riješe naše probleme umjesto da to zahtijevamo od političara koje smo zbog toga i izabrali. Ustvari, ponekad se stječe dojam da birači u BiH političare biraju samo da bi za njih igrali u nacionalnim reprezentacijama, a ne da bi rješavali konkretne probleme građana“, kaže ona.
 
Ona zaključuje kako stoga birači najviše glasova daju najžešćim nacionalnim raspirivačima mržnje i straha, a ne onima koji su uradili nešto konkretno za građane. 
„Dok se takva percepcija birača ne promijeni oni će i dalje birati domaće političare za „borbe bikova“, dok će rezultate očekivati od stranih političara, koje su u drugim državama izabrali trezveniji birači“, zaključila je Ivana Marić u razgovoru za Vijesti.ba.                                    (Vijesti.ba)