.

 

 

 

 

 


.

Preko granice najčešće odlaze zavarivači, zidari, kuhari,

 vozači i medicinski tehničari.Kad je reč o fakultetlijama, smerovi koje je teže završiti poput matematike, informatike ili medicine, su se pokazali kao „adut“ u pronalasu posla. A među zanatlijama najviše sreće imaju kuhari, zavarivači i vozači, koji su veoma traženi i preko granice.
 
– Profesori matematike, fizike i informatike, te diplomirani farmaceuti, lekari, ekonomisti i pravnici, najmanje čekaju na zaposlenje u Republici Srpskoj, kaže Teodor Savić, portparol Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske. Kako dalje navodi zanimanja sa najdužim vremenom čekanja na evidenciji sa visokom stručnom spremom su profesori filozofije i sociologije, geografije, profesori fizičkog i zdravstvenog vaspitanja i diplomirani pedagozi. – Napominjemo, iako je na evidenciju Zavoda prijavljen veliki broj lica sa zanimanjem finansijski radnik, diplomirani ekonomista i diplomirani pravnik, od strane poslodavaca najveći interes iskazan i za istim, kaže Savić.
 
Kada je reč o zanimanjima sa srednjom stručnom spremom, do zaposlenja najlakše dolaze zanimanja kao što zubno-tehnološki tehničar, ugostiteljsko-kulinarski tehničar, mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje. Najduže čekaju maturanti gimnazije i ekonomski tehničari.Takođe, u vezi sa zaposlenjem u okviru III stepena stručne spreme, lica sa zanimanjem koja najbrže dođu do zaposlenja su instalateri, zavarivači, vozači teretnih vozila, pekari, dok su trgovci, bravari i metalostrugari zanimanja sa duže vremena provedenog na evidenciji nezaposlenih lica, precizira Savić za „Novosti“. Ako se sagleda period od januara do decembra 2018. godine, broj nezaposlenih lica na evidenciji aktivnih tražilaca zaposlenja je u konstantnom opadanju navode iz Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske. Broj nezaposlenih se u tom periodu kažu smanjio za 18.359 ili 16,1%. Takođe, broj nezaposlenih na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, na dan 31.12.2018. godine iznosio je 96.005 lica.
 
Kada je reč o odlascima radnika preko granice i tu određena zanimanja imaju više šanse. – Podaci sa kojima trenutno raspolažemo za prvih deset meseci 2018. godine u Republici Sloveniji su izdate 1.494 radne dozvole građanima Republike Srpske. Kada su u pitanju ponude poslodavaca iz Slovenije, najtraženija zanimanja su 2018. godini bili su zavarivači, zidari i kuvari, navode u Zavodu za zapošljavanje RS.Kada je reč o radnicima iz Republike Srpske koju su zaposleni u Republici Nemačkoj, u 2018. godini, izdato 149 radnih dozvola građanima Republike Srpske, u zanimanju medicinski tehničari opšteg smera (po proceduri zapošljavanje kod poznatog poslodavca, a podatke o broju zaposlenih po “Triple Win” programu nismo dobili za 2018. godinu, navodi Savić.
 
Politika zapošljavanja nezaposlenih lica nastavlja se i u narednom periodu, ona zavisi od Strategije zapošljavanja, koju donosi Narodna skupština Republike Srpske, na predlog Vlade Republike Srpske. Na osnovu Strategije zapošljavanja Vlada Republike Srpske donosi godišnji Akcioni plan zapošljavanja, a u skladu s Akcionim planom Zavod za zapošljavanje donosi operativni Program za zapošljavanje u Republici Srpskoj u kome su sadržani konkretni programi zapošljavanja. Kako najavljuju iz Zavoda za zapošljavanje RS u toku je i priprema Akcionog plana zapošljavanja za 2019. godinu kojim će se precizirati mere aktivne politike zapošljavanja i potrebna sredstva za programe zapošljavanja u 2019. godini.   Izvor: novosti.rs