.

 

 

 

 

 


.

Mostarski novinar Večernjeg lista napisao je komentar o prvoj jedinstvenoj odluci 

Predsjedništva BiH u novom sazivu, zaključivši sa žaljenjem da takvu odluku Predsjednišvo BiH nikada ne bi moglo donijeti da je izabran Dragan Čović.Naravno, riječ je o najavljenoj tužbi Predsjedništva BiH protiv Hrvtaske kojom BiH pokušava zaštititi svoju imovinu u Hrvatskoj. Po tumačenju novoizabranih članova Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, Šefika Džaferovića i Željka Komšića, Hrvatska krši sporazum o sukcesiji bivše SFRJ te će poduzeti odgovarajuće pravne, političke i diplomatske korake kako bi zaštitila svoju imovinu u Hrvatskoj i to posredstvom Ujedinjenih naroda. Večernjak piše kako je prvim potezom poslana jasna poruka kakav će odnos tročlanog Predsjedništva biti prema RH, "a u kojemu ne sjedi legitimni hrvatski predstavnik iz BiH".

"Postavlja se vrlo legitimno pitanje bi li na sličan način Predsjedništvo donijelo odluku da je u pitanju odluka vlasti u Beogradu, Ankari, Moskvi ili Rijadu. Ovo je i najbolji odgovor onima koji tvrde kako Predsjedništvo BiH ima ceremonijalnu ulogu te da sudjeluje u imenovanju veleposlanika i upravljanju Oružanim snagama. Da je kojim slučajem u Predsjedništvu BiH sjedio legitimni hrvatski politički predstavnik, posve sigurno bi se pitanje odluke vlasti u Zagrebu problematiziralo, ali to pitanje ne bi dospjelo pred Ujedinjene narode. Čak i da je kojim slučajem preglasan, posve bi sigurno uputio zahtjev za zaštitu vitalnog interesa hrvatskome klubu u Domu naroda FBiH, gdje bi posebno dizajniranom procedurom to bilo i zaustavljeno", piše Večenji list, priznavši da je Čović u svakom sporu BiH s Hrvatskom uvijek stajao na stranu Hrvatske.

Večernjak piše kako prva “složna” odluka vlasti u Sarajevu dolazi upravo u vrijeme kada se u Hrvatskom saboru raspravljalo o donošenju posebne Deklaracije o položaju Hrvata."Upravo je ova odluka Predsjedništva bila i svojevrsna opomena o još većoj potrebi za njezinim donošenjem i zahtjevu za izmjenom Izbornog zakona i Ustava BiH kako bi se položaj Hrvata izjednačio s drugim dvama narodima. Unatoč tome, izvjesno je i kako će se Predsjedništvo i dalje koristiti kao vježbalište za vođenje različitih ratova s Hrvatskom kako bi se upravo izbjegla rasprava o jednakopravnosti Hrvata. S obzirom na to da su Komšić i Džaferović ranije “domoljubno” problematizirali identične probleme s Hrvatskom, za očekivati je kako će se i ubuduće u prvi plan isticati tvrdnje o navodnom hrvatskom “napadu” na suverenitet BiH, ali i pitanja koje su povezana s Pelješkim mostom, tužbom vezanom za presudu šestorici bivših dužnosnika Herceg Bosne te aktualizirati pitanje korištenja vodnog potencijala s Buškoga blata", zaključuje novinar Večernjeg lista.                                             slobodna bosna