.

 

 

 

 

 


.

Tužilac Brammertz je kazao da je posebno zadovoljan činjenicom,

da je konačnom presudom navedeno da su Stanišić i Simatović bili dio UZP-a, što je i bio jedan od glavnih razloga ulaganja žalbe na prvostepenu presudu iz 2021. godine. 

Glavni haški tužilac Serge Brammertz nakon današnje osuđujuće presude Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju, nekadašnjim šefovima srbijanske Službe državne bezbjednosti (SDB), kazao je kako je najznačajniji dio presude to da je dokazano da je udruženi zločinački poduhvat (UZP) pokrio velike dijelove BiH i Hrvatske.

Brammertz je naglasio da je presudom ponovo potvrđeno da se u BiH nije vodio građanski rat, već međunarodni sukob.

Tužilac Brammertz je kazao da je posebno zadovoljan činjenicom da je konačnom presudom navedeno da su Stanišić i Simatović bili dio UZP-a, što je i bio jedan od glavnih razloga ulaganja žalbe na prvostepenu presudu iz 2021. godine.

Podsjetio je da prema optužnici iz 2008. godine, UZP uključuje i tadašnjeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića, a da je cilj UZP-a bilo uklanjanje Bošnjaka i Hrvata s dijelova teritorija BiH i Hrvatske radi uspostavljanja etnički čiste srpske države.

˝Presuda žalbenog vijeća je potvrdila da je UZP obuhvatao mnoge dijelove BiH, ali i Hrvatske. Primijetili ste da je kazna povišena sa 12 na 15 godina zatvora za obojicu, što je dalji odraz težine zločina koje smo mi predočili kao ured tužitelja˝, kazao je Brammertz.

Naglasivši da je ovo bila posljednja presuda Haškog tribunala u vezi sa ratom u BiH, Brammertz je kazao da je ova presuda još jednom pokazala da se u BiH nije vodio građanski rat ili unutrašnji konflikt.

˝Ova presuda je pokazala da u BiH nije bio građanski, već međunarodni sukob u kojem su učestvovala i politička vodstva susjednih zemalja, u ovom slučaju konkretno Beograda. Ponovno ističem da se ovdje radi o individualnoj kaznenoj odgovornosti vojnog i političkog vodstva, u ovom slučaju rukovoditelja obavještajnih službi˝, kazao je Brammertz.

Brammertz je novinarima u Hagu također kazao da su u toku izricanja posljednje haške presude misli tužilaštva sa žrtvama i njihovim porodicama, od kojih mnoge još uvijek čekaju pravdu.

˝Ovo jeste posljednji postupak u Hagu, ali stotine predmeta su tu kojim se trebaju baviti nacionalni sudovi, a mi ćemo im u narednim godinama nastaviti pružati svaku potrebnu pomoć˝, zaključio je Brammertz.  stav.ba