.

 

 

 

 

 


.

Ozbiljnije indicije da je tačno ovo što zastupa IFIMES postalo je nakon što su mediji bliski HDZ-u 'osuli paljbu na Zijada Bećirovića i IFIMES'. 

 Piše: Amina Čorbo Zećo (NAP) Sud Bosne i Hercegovine će sutra, 5. aprila 2023. godine u sudnici 4 izreći prvostepenu presudu u predmetu Fadil Novalić i drugi. Ovo je zvanična najava pristigla iz Suda BiH, iako su 'ruku na srce' svi iz ovog predmeta već davno osuđeni. Nije se poštovala ona premisa 'svi su nevini dok se ne dokaže suprotno', a bez da znamo mnogo toga o dokaznom postupku. Prije nego uzmete čekić i kažete – kriv je – zapitajte samog sebe šta znate o ovom slučaju i ko zaslužuje biti osuđen i prije nego suđenje bude.

Jer ako je to moguće, onda se postavlja i pitanje u kakvoj mi to državi živimo, ako se pod nečijim pritiskom može unaprijed „dogovoriti“ presuda. U ovom slučaju to je od početka jasno. Ponekad sam mislila da je riječ o kontekstu samog slučaja, da su građani 'kivni' na trenutak u kojem se navodna sumnjiva kupovina desila, ali iz današnjeg ugla posmatranja i nakon što je osuđujuća presuda osvanula u javnosti, a otkriveni detalji koji govore o pritisicima međunarodne zajednice na Sud BiH da mora osuditi Novalića, dok šutnja vlada i u VSTV-u i u Sudu ko može u ovom trenutku ne sjetiti se operacije Kula.

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) objavio je analizu o Bosni i Hercegovini pod nazivom "Od non-papera do puzajućeg rata“, kada se prvi put spominje operacija Kula – koja ima za cilj rušenje ekonomskog sistema BiH. Iako zvuči nevjerovatno, ono što danas živimo jasno ukazuje da je ipak 'neka operacija' ili viša sila glavni mozak operacija svega što se dešava u Bosni i Hercegovini. Ko ne vjeruje u ovakve scenarije neka zaviri u Sjevernu Makedoniju, gdje je izvedena slična operacija koja se koordinisala iz Budimpešte sa ciljem rušenja vlade Zorana Zaeva. I srušili su je.

“A u ovoj akciji je cilj rušenje Fadila Novalića i disolucija BiH, s tim što je zadnja modifikacija te akcije da se izazove međubošnjački sukob na području USK kako bi se pokazalo da je BiH neodrživa država”, govorio je Bećirović. Krajišnici su ipak pokazali jačima nego je plan i za sada odlijevaju pritiscima, ali ostatak Federacije, tačnije političkih stranaka nazvanih Trojka, u želji da dođu na vlast direktno pod palicom Ambasade SAD-a, tempira uspostavu Vlade FBiH baš pola sata nakon izricanja presude!?

Sigurno je da će glavna tema tada biti presuđeni premijer, iako je sutra tek nepravosnažne presuda, jasno je da je on osuđenik od prvog dana a zahvaljujući prije svih medijima koji su, neki svjesno, neki nesvjesno osudili Fadila Novalića, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića već i prije optužnice, ime Jelke Milićević najčešće je izostavljano, pa vijest da će ona biti oslobođena također nije postala predmetom javnih rasprava, nit je to nekome sporno u analizama, koje se pišu od dana objave navode presude.

Serviraju nam se fotografije istovjetnih respiratora na američkom smetljištu, a niko ne kaže da zbog toga niko u SAD-u nije ni optužen a ne osuđen. Svi zaboravljaju trenutak u kojem su nabavljani respiratori, pa čak i pojedini ministri u Vladi FBiH koji su u panici bili najveći zagovornici nabavke 'bilo čega'. Sjeća li se neko izjave Aleksandra Vučića koji je kazao - nabavio sam respiratore, ne pitaje kako ni koliko su koštali, nit ću vam reći!

Iako mi je lično, na početku priče o Kuli sve bilo ravno naučnoj fantastici, ozbiljnije indicije da je tačno ovo što zastupa IFIMES postalo je nakon što su mediji bliski HDZ-u 'osuli paljbu na Zijada Bećirovića i IFIMES'. Realno, Federacija je dobro funkcionirala, iako je zbog blokada HDZ-a ostala osam godina na vlasti. Bećirović je tvrdio da su respiratori povod za rušenje ekonomskog sistema, rušenje kičme ekonomije Bosne i Hercegovine, a time i Bosne i Hercegovine, uz niz drugih aktivnosti.

Na decidno pitanje ko stoji iza toga, Bećirović je pojašnjavao 'jedan dio snaga unutar Bosne i Hercegovine, čak i iz Novalićeve Stranke demokratske akcije, iz pravosudnog sistema, tužiteljstva, političkih stranaka, susjednih zemalja...“ Svi elementi su zadovoljeni. Zabrinjavajuće u svemu jeste što na navode medija je izostala potrebna ekspresna reakcija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i predsjednika Suda Bosne i Hercegovine. Ipak će na kraju ostat gorak okus da ovaj sudski proces i jeste bio samo predstava za javnost, a ne pravosudni proces radi dokazivanje istine.

I još gore, ono što proizilazi kao zastrašujući zaključak jeste ostvarenje krajnjeg političkog cilja. Ono će biti u novo Vladi FBiH gdje će Trojka moći zablistati u punom sjaju! Nakon posljednjih političkih dogovora postignutih bez legalno i legitimno izabranih predstavnika najbrojnijeg naroda u BiH ne smijemo šutjeti na ovaj još jedan očigledan krajnje štetan cilj po Bošnjake.

Upravo sve ukazuje da je strategija mnogo dublja i da ide ka stvaranja anarhije koja će u situaciji nemogućnosti funkcioniranja Vlade Federacije biti paravan da se opravda novo prekrajanje većinske izborne volje građana, a u službi destruktivnih snaga koje su sada više nego ikada, čini se, na putu da ostvare svoje ciljeve razgradnje države – a za takve scenarije Novalić mora pasti!  (Vijesti.ba / NAP)