.

 

 

 

 

 


.

Umjesto da se bavi svojim poslom, Denis Bećirović se bavio upravo ovom sporednom i krajnje nepotrebnom rabotom

– skinuo je sa zida portret čovjeka koji je, između ostalog, i njemu utabao put do mjesta u instituciji koja predstavlja kolektivnog šefa države.  

Nije nikakva rijetkost da se u svim bitnijim javnim institucijama širom svijeta nalaze slike osnivača ili prvih predsjednika tih država, ali i nekih drugih bitnih historijskih ličnosti. Alija Izetbegović je nesumnjivo historijska ličnost za Bosnu i Hercegovinu. Bio je prvi predsjednik Predsjedništva BiH od obnove njene nezavisnosti i lider koji je našu zemlju vodio tokom jednog od najtežih perioda u njenoj tisućljetnosti – Agresiji tokom 1990-ih godina.

Osim pripadnika Stranke demokratske akcije, članovi Predsjedništva BiH od 1996. godine također su dolazili i iz Stranke za BiH – Haris Silajdžić i Beriz Belkić. I, naravno, nikome od njih nije padalo na um da se bavi samo naizgled trivijalnim postupcima, a zapravo vrlo samoponižavajućim, kao što je uklanjanje slike Alije Izetbegovića iz vlastitog kabineta. Umjesto da se bavi svojim poslom, Denis Bećirović se bavio upravo ovom sporednom i krajnje nepotrebnom rabotom – skinuo je sa zida portret čovjeka koji je, između ostalog, i njemu utabao put do mjesta u instituciji koja predstavlja kolektivnog šefa države.

Ovim je potezom Denis Bećirović pokazao i suštinsku razliku između njega i njegovog prethodnika Šefika Džaferovića, ali i njegove Socijaldemokratske partije BiH i SDA s druge strane. Dok je Šefik Džaferović u proteklom mandatu, zajedno sa Željkom Komšićem, velike muke imao s Miloradom Dodikom da se u Sarajevu ne vihori trobojka, Denis Bećirović skida sliku prvog predsjednika države, države za koju se barem deklarativno zalaže, sa zida svoje kancelarije.

U isto vrijeme u Predsjedništvu BiH vodi ratove protiv Željka Komšića, a u tome mu je saborac Željka Cvijanović, desna ruka Milorada Dodika. S obzirom na to da je i više nego očigledno da SDP i cjelokupna „trojka“ sve čine kako bi ostali na vlasti, što uključuje i ispunjavanje svih želja njihovim stvarnim šefovima iz Hrvatske demokratske zajednice i Saveza nezavisnih socijaldemokrata, ne bi čudilo da se Denis Bećirović, kao poslušni vojnik koji čak i svoje govore marljivo uči napamet, i u akciji skidanja slike Alije Izetbegovića povinovao želji vlasnika koalicije zbog koje je tu gdje jeste, a koji stoluju u Mostaru i vladaju iz Banje Luke.  stav.ba