.

 

 

 

 

 


.

Advokatica Vasvija Vidović, braniteljica federalnog premijera Fadila Novalića,

izjavila je danas nakon okončanja ročišta na suđenju u 'slučaju Respiratori', kako odbrana smatra da je Tužilaštvo ovaj predmet posmatralo izvan vremenskog konteksta i teških okolnosti koje su vladale nakon proglašenja pandemije koronavirusa. 

Mislim da smo u svojoj završnoj riječi dolazali da je Tužilaštvo predmet posmatralo izvan vremenskog konteksta u kojem se sve dešavalo, izvan teških okolnosti koje su tada vladale i izvan međunarodnih direktiva/smjernica koje su se odnosile na pandemiju, kao i izvan zakonskog okvira za tu globalnu nesreću koja je zadesila cijeli svijet – kazala je Vidović, referirajući se na sadržaj završnih riječi odbrane prvooptuženog.

Istovremeno, navela je kako je optužba/Tužilaštvo u konačnici pokazalo veliko nepoznavanje regulative koja se tiče rada organa uprave, a posebno Vlade Federacije BiH i Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

U osvrtu na optužnicu u ovom predmetu, Vidović je podsjetila kako njeni navodi moraju biti dokazani u cijelosti, a ovdje „ne da nisu dokazani navodi optužnice za određena krivična djela, poput pranja novca, ili trgovine utjecajem, ili zloupotrebe položaja, nego oni optužnicom nisu niti opisani“.

- Kada bi Sud, po mom shvatanju, prihvatio to, i to je i ono što sam rekla u završnoj riječi, učinio bi apsolutnu povredu postupka – navela je Vidović, ustvrdivši kako Tužilaštvo tužbene navode nije dokazalo, te da je utisak kako su, zapravo, pokušavali pobjeći od dokaza.

Dodala je kako je odbrana sve što je u završnoj riječi govorila potkrijepljivala dokazima, uključujući svjedoke, materijalnu dokumentaciju i propise koji predmetnu oblast detaljno reguliraju.

Na novinarski upit u vezi s navodima iz završne riječi odbrane „o nevidljivim silama koje su upravljale procesom“, Vidović je podsjetila kako je te sile imenovala, precizirajući da je duboko razočarana miješanjem političara, predstavnika političkih stranaka i korištenjem ovog predmeta u političke, odnosno predizborne svrhe.

- Nažalost, došlo je i do miješanja međunarodne zajednice – ambasade. Nezamislivo je u organizovanim državama kakve jesu Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija…da se miješaju u predmet koji je u toku – kazala je Vidović, upozoravajući kako se radi o najvećem mogućem presedanu.

Nadalje je navela kako oni, a naročito javnost imaju pravo da određene pojave i slučajeve komentarišu na način dokle je to dozvoljeno, poručivši, istovremeno, kako nije dozvoljeno da ljude unaprijed osuđuju, aludirajući na nužno poštivanje principa presumpcije/pretpostavke nevinosti.

Advokatica Vidović je najavila kako će se njen branjenik Novalić obratiti/govoriti u sklopu završnih riječi, ukoliko to Sudsko vijeće dozvoli.

Završnim riječima odbrane prvooptuženog, danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje u predmetu Fadil Novalić i drugi, čiji se akteri terete u vezi s nabavkom 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, koje je, nakon proglašenja stanja nesreće u FBiH uzrokovnog pandemijom koronavirusa u proljeće 2020. godine, za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) iz Kine uvezla firma „F. H. Srebrena malina“.

Pored Fadila Novalića, premijera FBiH, u ovom slučaju optuženi su – suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik firme F. H. Srebrena malina Fikret Hodžić, kao i pravna osoba F. H. Srebrena malina, te federalna ministrica finansija Jelka Milićević.
(Vijesti.ba)