.

 

 

 

 

 


.

Bio je to dobar insan. Preživio je strijeljanje, borio se kroz život.
 Čovjek koji je čitav svoj život živio vjeru, pomagao svakome i za svakoga imao lijepu riječ i ovo je naš doprinos za tog čovjeka, kaže Kajmaković za Faktor.U 40. godini trećeg februara umro je Jasmin Čaušević. On se kao 13-godišnji dječak našao ispred streljačkog voda u prijedorskom selu Bišćani. U proljeće 1992. godine otac mu je ubijen, kao i veliki broj bližih rođaka i komšija, a on je teško ranjen.
 
 
 
Jasmin je preživio strijeljanje, a njegov otac i komšije su završili u masovnoj grobnici Tomašica.Sutra u 14 sati i 30 minuta bit će mu klanjana dženaza na mezarju u Hambarinama, u Prijedoru.Teško ranjavanje i tortura kroz koju je Jasmin još kao dijete prošao ostavili su traga na njegovo zdravlje. Međutim, zajedno sa suprugom i sinom nije se predavao, borio se za svoj život i za svoju porodicu.S obzirom na to da je njegova supruga Selma mnogima poznata kao velika humanitarka, osoba koja je brojnim porodicama, osobama sa poteškoćama u životu izlazila u susret, pomagala, organizirala brojne humanitarne projekte i za svakoga imala riječ podrške i utjehe, njene prijateljice su se organizirale i počele tajnu akciju prikupljanja sredstava kako bi Selma zajedno sa Jasminom i njihovim sinom otišla na umru, na hodočašće u Mekku i Medinu.Novac je bio prikupljen, prijateljice su iznenadile porodicu sa tom divnom viješću. I tokom priprema za odlazak, Jasmin je doživio srčani udar koji nije preživio.
 
- Poseban insan dobije dar od Allah, posebnog supružnika, a naša Selma je godinama volonter humanitarnog udruženja "Trag dobra", te smo je odlučili obradovati umrom, a uz nju i njenog muža Jasmina i njihovog sina. Danima smo planirali kako im saopćiti ovu radosnu vijest, jer je on bio srčani bolesnik te nismo mogli spremiti iznenađenje. Uspjeli smo iznenaditi Selmu i njoj smo predali pismo da ona uruči mužu. I on je bio jako iznenađen, obradovan i zahvalan. Taman kad su rezervisali mjesta, Allah je odredio drugačije, naš brat Jasmin nije izdržao, njegovo srce nije, ali samo Allah zna šta je najbolje za nas – kazala je Lejla Neimarlija Aksalić, jedna od inicijatorki prikupljanja sredstava za umru i porodična prijateljica.Humanitarke i prijateljice porodice, koje su i organizirale akciju prikupljanja su nakon otkazivanja putovanja, novac preusmjerile na izgradnju bunara u Africi, koji će po završetku nositi ime Jasmina Čauševića, kao trajno dobro.
 
VEZANI TEKST - Ratno djetinjstvo Jasmina Čauševića: Posljednje riječi oca bile: "Sine, bježi", nakon čega je pogođenPred samu dženazu Aldin Kajmaković i Haris Hećimović, poznati svima kao veliki dobrotvori, objavili su da će i pored bunara koji će nositi Jasminovo ime, oni poslati bedela, koji će za Jasmina obaviti hadž ove godine.Bio je to dobar insan. Preživio je strijeljanje, borio se kroz život. Čovjek koji je čitav svoj život živio vjeru, pomagao svakome i za svakoga imao lijepu riječ i ovo je naš doprinos za tog čovjeka – kaže Kajmaković za Faktor.Jasmin Čaušević o dešavanjima u Prijedoru govorio je u Al Jazeerinom dokumentarcu "Dani ubijanja".                               Izvor: Faktor