.

 

 

 

 

 


.

Nakon fenomenalnog meča i pobjede BiH nad favorizovanom Francuskom 96:90 veliko slavlje desilo se u Skenderiji. 

"Iza nas je čarobna noć. Na krilima ove podrške sada letimo na Eurobasket- Hvala vam", poručili su iz KSBIH.  Nakon što je odigrao nevjerovatan meč za BiH Jusuf Nurkić je svoj dres poklonio legendi bh. košarke, Raziji Mujanović.  Legendarni Gordan Firić nije mogao zaustaviti suze tokom slavlja.

"Hvala publici i svima koji nas podržavaju. Poslije onakve utakmice u Crnoj Gori, napraviti ovakvu - to nije normalno. Napravili smo izuzetno dva dobra treninga i sastanke koji su doveli do promjene načina igre. Boga mi, opasni smo", kazao je  bh. selektor Adis Bećiragić.

"Mislim da nam je nestalo snage, ali nije volje i želje. Bilo bi nam teško da smo izgubili nakon sjajne igre pred svojom publikom, a večeras smo naplatili svoj trud", rekao je Bećiragić.

Na konferenciji za medije govorio je i selektor Francuza Vincent Collet.

“Veoma, veoma, veoma dobra utakmica. Bosna i Hercegovina je počela utakmicu nevjerovatnim intenzitetom i djelovalo je u nekim trenucima da ih je na terenu više od pet. Pritiskali su nas i napravili nam mnogo problema da nametnemo svoju igru. Uspjeli smo da se vratimo u igru dobrom drugom četvrtinom, imali smo nekih ukradenih lopti i brzih poena. Preuzeli smo vodstvo i mislili smo da je najteže prošlo”, rekao je Collet i dodao:

“Počeli smo s istom energijom drugo poluvrijeme, ali morali smo da se borimo opet. Uložili smo mnogo napora, ali ovo je bio dan Bosne i Hercegovine. U posljednjoj akciji je Poirier donio pogrešnu odluku, ali čestitam Bosni.”

“Nismo prestali vjerovati ni u jednom trenutku. Šta reći, sad smo napokon pokazali da znamo igrati košarku i pokazali svima koji su bili protiv nas. Priča u svlačionici, rekli smo da ćemo izaći i ostaviti srce na terenu. Ono što smo htjeli je da ispoštujemo na terenu selektorove zamisli i to je uspjelo”, rekao je Džanan Musa.

Na pitanje novinara da li smo spremni za Evropsko prvenstvo, Musa je poručio: “Itekako”.

"Mislim da je za Bosnu i Hercegovinu ovo velika pobjeda. Sa nama su bili i sjajni navijači, drago mi je zbog njih da smo ovo pobijedili. Nama su navijači nedostajali, jer mi smo evo tek treću sedmicu zajedno, a nismo imali utakmicu pred navijačima. Nekada je to potrebno, da steknemo to iskustvo", rekao je Jusuf Nurkić.

“Ne ide mi u glavu da poslije jedne utakmice , nakon 10-15 dana od okupljanja ljudi toliko okrenu leđa. Toliko kritika, što je u neku ruku možda i dobro. Ali nije dobro, jer smo se osjećali katastrofa i posramljeno, treba da razumijete da se tim ne može napraviti nakon 10 dana. Drago nam je sto smo dobili, sto smo nekim kritičarima zatvorili usta, ali najviše radi nas jer nam ovo daje sliku toga šta možemo uraditi”, rekao je kapiten Miralem Halilović.

Na društvenim mrežama stižu čestitke bh. Zmajevima, a oglasio se i Džanan Musa porukom za sve koji su kritikovali Zmajevi nakon poraza nad Crnom Gorom.

"Sumnjajte sad u nas", poručio je Musa uz emotikone koji ušutkuje.

"Kada misle da si dotakao dno, ti izadji i slavi protiv najboljih... Pokazali ste karakter, snagu, volju i kvalitet. Francuze ne dobijaš slučajno, pogotovo ne u produžecima! Francuze dobijaš hladnom glavom i velikim srcem. Čestitam momci, srcem bosanskim. Bravo, bravo", poručio je Edin Džeko.

"Inat, silan bosanski! Bravo momci, bravo Bosno i Hercegovino", čestitao je Mirza Teletović.

"Svaka čast košarkaškoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine na igri, zalaganju i velikoj pobjedi. Kada se bori može se savladati i ovakva Francuska ..Svaka čast.. Idemo dalje..Ponosan sam na ovakvoj igri i pobjedi, zaista", poručio je Sabahudin Topalbećirović.

"A tebe volem i to je fakat, ti si mi ljubav jedna, jedina. Svaka čast selektoru, igračima, a posebno navijačima, koji su davali vjetar našim momcima. Bez vas, naš sport ne bi imao smisla. Volim te Bosno i Hercegovino. Bravo momci i čestitam ", poručio je Amel Tuka.

Nakon poraza u Crnoj Gori večerašnja pobjeda je odlična uvertira za predstojeće Evropsko prvenstvo.

Već u četvrtak Zmajeve očekuje utakmica protiv Mađarske na EP.

Pobjedom je BiH zadržala šanse da se ipak nađe naredne godine na Svjetskom prvenstvu.  (Vijesti.ba)