.

 

 

 

 

 


.

Juniorska selekcija U19 BiH je nedavno osvojila prvo mjesto na kvalifikacionom turniru u Bugarskoj plasirala se u Elitnu rundu. 

BiH je u prilično izjednačenoj grupi osvojila sedam bodova uz gol razliku 7:1. Savladali smo Bugarsku sa 2:0 i Crnu Goru sa 4:0, dok smo remizirali protiv prvog favorita grupe R. Irske (1:1).

U19 igrači već igraju za seniorske timove svojih klubova

Važno je naglasiti da 14 od 20 igrača sa spiska igra u bh. timovima te da nekoliko njih ima dvocifren broj nastupa u seniorskom fudbalu.

Kapiten selekcije Mustafa Šukilović (18) je ove sezone sakupio 13 nastupa za Tuzla City, Tarik Ramić (18) i Muharem Trako (18) imaju po 13 odigranih mečeva za FK Sarajevo, Enver Kulašin (18) nastupio je u 18 susreta za banjalučki Borac te uspio zabiti gol, dok je Eldar Mehmedović (18) odigrao sedam utakmica za tuzlansku Slobodu.

Ističu se igrači Hajduka i Crvene Zvezde

U našem timu posebno su se istakla dva igrača. To su Filip Čuić iz Hajduka te Aleksandar Kahvić iz Crvene Zvezde. Obojica igraju u napadu i obojici se predviđa velika karijera.

Čuić (18) je u tekućim kvalifikacijama zabio tri gola, dok je Kahvić (17) dva puta tresao protivničke mreže.

Filip je oduševio sve igrama i u omladinskoj Ligi Šampiona za Hajduk. Postigao je pet golova u tri utakmice i jedan je od najvećih talenata splitskog kluba.

S druge strane, korpulentni Kahvić (192 cm, 93 kg) je nedavno potpisao profesionalni ugovor sa Crvenom Zvezdom i čini se da je samo pitanje vremena kada će debitovati za seniorski tim. Juniori Zvezde su u junu ove godine osvojili turnir na Zlatiboru, a upravo je Kahvić dominirao i zabio čak osam golova.

Inače, Kahvić je prema izboru uglednog britanskog Guardiana među 60 najtalentovanijih igrača na svijetu rođenih 2004. godine.

Dobro selektiranje selektora Barbarića

Selektor Barbarić je uoči kvalifikacija dobro selektirao momčad. Sigurno da mu je pomoglo i to što je U19 BiH u 2021. godini odigrala 10 prijateljskih susreta, pa je selektor isprobao veliki broj igrača i mogao se uvjeriti u njihove kvalitete.

Spomenimo i da je u kvalifikacijama nedostajao jedan od najboljih igrača Tarik Muharemović, stoper torinskog Juventusa. Muharemović je zbog povrede propustio susrete u Bugarskoj.

Što se tiče kvalifikacija, U19 BiH će uoči žrijeba Elitne runde biti u drugoj jakosnoj grupi. Žrijeb je zakazan za proljeće naredne godine, a samo prva selekcija iz grupe ići će na EURO.

Generacija koja puno obećava, ima potencijal i nadamo se da će bar nekoliko njih u narednim godinama igrati za A selekciju BiH.        (Reprezentacija.ba)